Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež med nagovorom mladim (foto: Vatican News)
Papež med nagovorom mladim | (foto: Vatican News)

Nova knjiga papeža Frančiška: »Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«.

Svet | 09.11.2023, 16:48 Marta Jerebič

Spomladi prihodnje leto bo izšla nova knjiga papeža Frančiška z naslovom »Življenje. Moja zgodovina v Zgodovini«. V njej sveti oče pripoveduje o svojem življenju skozi dogodke, ki so zaznamovali človeštvo, od izbruha druge svetovne vojne leta 1939, ko je bil star skoraj tri leta, do današnjih dni.

Med drugim je zapisal, kako je tudi za nas same pomembno, da obujamo spomine, ko dosežemo določeno starost. To je po njegovih besedah vaja razločevanja, ki bi jo morali opraviti vsi, preden bo prepozno. Knjiga bo izšla pri ameriški založbi HarperCollins, sočasno v več državah.

Po poročanju slovenskega programa Radia Vatikan, je založba, ki bo prvič izdala knjigo papeža Frančiška, v sporočilu za javnost zapisala, da knjiga predstavlja »izjemno potovanje skozi desetletja, na katerem skozi papeževe spomine spremljamo najpomembnejša obdobja našega časa. Med njimi so: padec Berlinskega zidu, Videlov državni udar v Argentini, pristanek na Luni leta 1969 in tudi svetovno prvenstvo leta 1986, na katerem je Maradona dosegel gol, ki se je v zgodovino zapisal kot »Božja roka«. Gre za spomine pastirja, ki z zelo osebnega vidika pripoveduje o letih nacističnega iztrebljanja Judov, atomskem bombardiranju Hirošime in Nagasakija, terorističnem napadu na Svetovni trgovinski center, veliki finančni krizi leta 2008, pandemiji, odstopu Benedikta XVI. in konklavu, na katerem je bil izvoljen za papeža. Ti dogodki se prepletajo z življenjem svetega očeta, ki odpre zakladnico svojih spominov in z odkritostjo, ki je zanj značilna, pripoveduje o trenutkih, ki so spremenili svet.

Hkrati papež Frančišek poda nekaj pomembnih sporočil glede najbolj perečih tematik aktualnega dogajanja: socialne neenakosti, podnebna kriza, vojna, atomsko orožje, rasna diskriminacija ter boji za zaščito življenja. Papežev glas se izmenjuje z glasom pripovedovalca, Fabia Marcheseja Ragona, vatikanista televizijske skupine Mediaset, ki v vsakem poglavju opiše zgodovinski kontekst, v katerem je živel papež.

Spominjati se, da ne bi ponavljali napak
Kot je zapisal sveti oče, je eden izmed namenov knjige ta, »da bi zlasti mlajše generacije lahko prisluhnile glasu starejšega človeka in razmislile o tem, kar je doživel naš planet, da ne bi ponavljali napak iz preteklosti. Pomislimo na primer na vojne, ki so pestile in še vedno pestijo svet. Pomislimo na genocide, na preganjanja, na sovraštvo med brati in sestrami različnih veroizpovedi! Koliko bolečine! Ko dosežemo določeno starost, je tudi za nas same pomembno, da ponovno odpremo knjigo spominov: da se ob pogledu na preteklost učimo, da ponovno odkrijemo stvari, ki niso dobre; strupene stvari, ki smo jih doživeli, in grehe, ki smo jih zagrešili, pa tudi, da bi podoživeli vse dobro, ki nam ga je poslal Bog. To je vaja razločevanja, ki bi jo morali opraviti vsi, preden bo prepozno!«.

Kot je poudaril Brian Murray, predsednik založbe HarperCollins, so počaščeni, da lahko izdajo knjigo papeža Frančiška. Dodal je, da je sveti oče tako v Argentini kot po imenovanju za papeža »živel izjemno življenje in bil priča nekaterim najpomembnejšim dogodkom novejše zgodovine. Veselimo se, da bomo njegovo zgodbo lahko predstavili bralcem po vsem svetu,« je še dejal Murray«.

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.