Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinal Edoardo Pironio (foto: Vatican Media)
Kardinal Edoardo Pironio | (foto: Vatican Media)

Za blaženega bo razglašen eden od pobudnikov SDM

Svet | 09.11.2023, 12:43 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinala Marcella Semerara, in odobril izdajo štirih dekretov. Z enim je priznan čudež, s tremi pa junaške kreposti. Čudež se je zgodil na priprošnjo argentinskega kardinala Edoarda Francesca Pironia, enega izmed pobudnikov Svetovnih dnevov mladih. Šlo je za ozdravitev leto in pol starega otroka, ki se je zastrupil po zaužitju in vdihavanju barvila v prahu. Kardinal Pironio bo tako kmalu razglašen za blaženega.

Kardinal Pironio se je rodil leta 1920 v argentinskem kraju Nueve de Julio v družini italijanskih migrantov. V rimski kuriji je opravljal službo prefekta Kongregacije za redovnike in svetne inštitute, nato pa predsednika Papeškega sveta za laike, kjer je bilo njegovo srce usmerjeno predvsem k mladim. Bil je eden izmed pobudnikov Svetovnih dni mladih. Umrl je 5. februarja 1998 v Rimu, pokopan pa je v argentinskem marijanskem svetišču v Lujanu, kjer je prejel krst in škofovsko posvečenje.

Po poročanju slovenskega programa Radia Vatikan se je čudež na njegovo priprošnjo zgodil decembra leta 2006. Leto in pol star deček Juan Manuel je nenamerno vdihnil in zaužil barvilo v prahu, ki ga je njegova mati uporabljala za restavratorska dela. Posledica je bila zastrupitev in sindrom akutne dihalne stiske, tako da je bil otrok ob prihodu v bolnišnico v »resnem stanju« in takoj odpeljan na intenzivno nego. Po mnenju zdravnikov je bil blizu smrti. Prav v tistih dneh je potekal tako imenovani »Pohod upanja«, katerega pobudnik je bil kardinal Pironio. Ob tej priložnosti je župnik razdelil knjižico s kardinalovo duhovno oporoko. Dečkovi starši so od tistega trenutka dalje začeli moliti na kardinalovo priprošnjo ter k temu povabili tudi druge ljudi. Dva dni pozneje je bilo že opaziti prve izboljšave, čez pet dni je bil otrok odziven in je sam dihal, nato pa je bil odpuščen iz bolnišnice. Zdravniki so dejali, da je šlo za popolno in trajno hitro ozdravitev, ki je ni mogoče znanstveno razložiti.

Svet
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...