Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinal Edoardo Pironio (foto: Vatican Media)
Kardinal Edoardo Pironio | (foto: Vatican Media)

Za blaženega bo razglašen eden od pobudnikov SDM

Svet | 09.11.2023, 12:43 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinala Marcella Semerara, in odobril izdajo štirih dekretov. Z enim je priznan čudež, s tremi pa junaške kreposti. Čudež se je zgodil na priprošnjo argentinskega kardinala Edoarda Francesca Pironia, enega izmed pobudnikov Svetovnih dnevov mladih. Šlo je za ozdravitev leto in pol starega otroka, ki se je zastrupil po zaužitju in vdihavanju barvila v prahu. Kardinal Pironio bo tako kmalu razglašen za blaženega.

Kardinal Pironio se je rodil leta 1920 v argentinskem kraju Nueve de Julio v družini italijanskih migrantov. V rimski kuriji je opravljal službo prefekta Kongregacije za redovnike in svetne inštitute, nato pa predsednika Papeškega sveta za laike, kjer je bilo njegovo srce usmerjeno predvsem k mladim. Bil je eden izmed pobudnikov Svetovnih dni mladih. Umrl je 5. februarja 1998 v Rimu, pokopan pa je v argentinskem marijanskem svetišču v Lujanu, kjer je prejel krst in škofovsko posvečenje.

Po poročanju slovenskega programa Radia Vatikan se je čudež na njegovo priprošnjo zgodil decembra leta 2006. Leto in pol star deček Juan Manuel je nenamerno vdihnil in zaužil barvilo v prahu, ki ga je njegova mati uporabljala za restavratorska dela. Posledica je bila zastrupitev in sindrom akutne dihalne stiske, tako da je bil otrok ob prihodu v bolnišnico v »resnem stanju« in takoj odpeljan na intenzivno nego. Po mnenju zdravnikov je bil blizu smrti. Prav v tistih dneh je potekal tako imenovani »Pohod upanja«, katerega pobudnik je bil kardinal Pironio. Ob tej priložnosti je župnik razdelil knjižico s kardinalovo duhovno oporoko. Dečkovi starši so od tistega trenutka dalje začeli moliti na kardinalovo priprošnjo ter k temu povabili tudi druge ljudi. Dva dni pozneje je bilo že opaziti prve izboljšave, čez pet dni je bil otrok odziven in je sam dihal, nato pa je bil odpuščen iz bolnišnice. Zdravniki so dejali, da je šlo za popolno in trajno hitro ozdravitev, ki je ni mogoče znanstveno razložiti.

Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...