Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof Anton Jamnik in Othmar Karas (foto: Anton Jamnik)
Škof Anton Jamnik in Othmar Karas | (foto: Anton Jamnik)

Škof Jamnik v Bruslju: Kristjani moramo narediti vse za spoštovanje življenja

Svet | 09.11.2023, 12:31 Marta Jerebič

V Bruslju od 8. do 10. novembra poteka jesensko plenarno zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece), ki se ga udeležuje tudi predsednik Komisije za etiko pri Comece, škof Anton Jamnik.

Škof Jamnik je v sporočilu zapisal, da so po uvodnih poročilih večji del prvega dneva namenili predavatelju podpredsedniku Evropskega parlamenta dr. Othmarju Karasu. Visoki gost je predstavil razmere v Evropskem parlamentu predvsem pod vidikom volitev v parlament, ki bodo potekale prihodnje leto. Posebej je kot kristjan poudaril, kako smo prav vsi poklicani, da bi bili v Evropi priče upanja in dialoga.

Kristjani si moramo še posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti.
Po končanem predavanju se je škof Jamnik kot predsednik Komisije za etiko z njim srečal še osebno in ga povabil, da bi sodeloval s slovensko komisijo s svojimi bogatimi izkušnjami, predvsem pa tudi kot dejaven kristjan v Evropski uniji. Povabilo je z veseljem sprejel in posebej izpostavil, kako smo kristjani poklicani, da smo žive priče in glas krščanskih vrednot v Evropi, ki stoji pred mnogimi izzivi.

»Pravica do življenja je temeljna pravica že na čisto osnovni človeški ravni, kristjani pa si moramo še posebej prizadevati, da bomo vedno znova naredili vse, da se spoštuje življenje od spočetja do smrti. Na področju etike se odpira zelo veliko vprašanj, od prenatalne diagnostike, vprašanje umetne inteligence, duševnega zdravja, itd. Kristjani naj bi si prizadevali, da v dialogu iščemo rešitve, presegamo delitve, nikogar ne izključujemo, ampak si prizadevamo, da bomo prisluhnili različnim pogledom. Pri tem pa je pomembno, da zelo jasno ohranjamo svojo identiteto in s svojim pričevanjem gojimo odgovornost za družbo, v kateri živimo,« je zapisal škof Jamnik.

Škof Anton Jamnik in višji kijevski nadškof Svjatoslav Ševčuk
Škof Anton Jamnik in višji kijevski nadškof Svjatoslav Ševčuk © Anton Jamnik

V sklopu plenarnega zasedanja je bila 8. novembra tudi maša za Evropo, ki se je je udeležil tudi vodja Ukrajinske grkokatoliške cerkve, višji nadškof Svjatoslav Ševčuk.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...