Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Kolo (foto: Pixabay)
Kolo | (foto: Pixabay)

Kolesarska duhovnost

Svet | 08.11.2023, 11:05 Marta Jerebič

Papež, ki sredine splošne avdience še vedno namenja evangelizatorjem, je danes predstavil francosko socialno delavko, pisateljico in mistikinjo, Božjo služabnico Madeleine Delbrêl, ki je živela med letoma 1904 in 1964. Več kot tri desetletja je delovala med revnimi na obrobju Pariza.

Madeline Delbrel je Jezusa v enem od spisov takole poetično nagovorila: Da bi bili na poti z vami, moramo iti ven, tudi če nas naša lenoba skuša prepričati, naj ostanemo. Izbrali ste nas, da smo v čudnem ravnovesju: ravnotežju, ki ga je mogoče vzpostaviti in vzdrževati le v gibanju. Nekoliko podobno kolesu, ki ne more stati samostojno in pade, ko se ne premika. Pokončni smo lahko samo, če gremo naprej, z zagonom ljubezni. Madeline Delbrel je med revnimi delovala po tem načelu, ki ga je imenovala kolesarska duhovnost.

Hkrati se je zavedala, da so tisti, ki evangelizirajo, tudi sami evangelizirani. Božja beseda je spreminjala tudi njo samo. Sveti oče je ob tem dejal, da so sekularizirana okolja lahko koristna tudi za spreobrnjenje, saj stik z neverniki spodbuja vernike, da nenehno preverjajo svoj način verovanja in znova odkrivajo bistvo vere.

Ob koncu avdience je pozval k molitvi za narode, ki trpijo vojno. »Ne pozabimo na mučeno Ukrajino, na palestinski in izraelski narod. Naj nas Gospod vodi k pravičnemu miru. Veliko je trpljenja. Otroci trpijo. Bolni, starejši, trpijo. In veliko mladih umira. Vojna je vedno poraz, ne pozabimo. Vedno je poraz.«

Svet
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.