Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
plaz v kraju Jazne - občina Cerkno (foto: Stanko Močnik)
plaz v kraju Jazne - občina Cerkno | (foto: Stanko Močnik)

Razlivanje rek, plazovi, neurje ...

Novice | 05.11.2023, 14:02 Marjana Debevec

Nočno deževje, ki se je ponekod razbesnelo v neurje, je povzročilo kar nekaj težav na več koncih Slovenije. Sprožili so se plazovi, nekaj hiš je poplavljenih, razlivajo se reke.

Neurje, ki je zjutraj zajelo Gorenjsko, je povzročilo poplavljanje nekaterih vodotokov in meteorne vode. Na območju Kranja so bili prebivalci večjega dela Primskovega in Kokrškega loga brez elektrike. Gasilci so zaradi poplav ob vodotokih in poplav meteorne vode med drugim posredovali tudi na Bledu, v Kranju, Žirovnici in Kamniku.

Sprožilo se je tudi nekaj plazov, med drugim dva v občini Bohinj. Plaz je na območju Radovljice ogrožal stanovanjsko hišo, vendar so območje uspešno zavarovali. V hišo je vdrla tudi narasla voda, ki so jo gasilci prečrpali, nato pa vodo preusmerili mimo hiše.

V naselju Jazne v občini Cerkno plaz ogroža stanovanjsko hišo. Plazino, ki je dolga med 10 in 15 metri, spremljajo gasilci in pokrivajo robove plazišča.

Gasilci prekrivajo plazovino
Gasilci prekrivajo plazovino © Tomaž Podobnik

V Rečici ob Savinji je reka Rečica prestopila bregove ter zalila sedem stanovanjskih in gospodarskih objektov. Eno kmetijo ogroža plaz, se pa stanje umirja. Reki sta se že vrnili v svojo strugo.

Narasla Savinja v drugih občinah ni povzročala prevelikih preglavic. So pa župani izpostavili, da je bil vodostaj Savinje in drugih hudournikov višji kot prejšnji petek, ko je bilo razglašeno rdeče vremensko opozorilo.

V občini Luče se je sprožil plaz Jelen. Tokrat cesta ni bila poškodovana, je bila pa nekaj časa neprevozna. Ponoči so predvsem spremljali plaz v naselju Struge, od koder so sicer prebivalce evakuirali že pred časom, težav pa tokrat ni povzročal.

Na Ljubnem ob Savinji hujših razlivov ni bilo, je pa poškodovanih nekaj cest, ki so jih po avgustovskih poplavah vzpostavili kot začasne dovozne poti. Nekaj težav imajo s plazenjem terena, a jih opazujejo.

V Mozirju so bile že tretjič letos poplavljene štiri hiše, v eni od teh prebivalci še vedno živijo. Opazujejo tudi nekaj plazov, ki pa za zdaj hiš in infrastrukture ne ogrožajo.

Vreme je sicer povzročalo nevšečnosti tudi drugod. Včeraj je plaz v naselju Spodnji Razbor v občini Slovenj Gradec odtrgal 50 metrov cestišča.

Drava je sicer ponoči upadla, a se še razliva dolvodno od jezu Markovci. Čez dan se bodo razlile še Vipava, Savinja in Sava v srednjem in spodnjem toku, Kolpa in Krka.

Začetek delovnega tedna naj bi bil vremensko mirnejši.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...