Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež pri opoldanski molitvi Angel Gospodov (foto: Vatican News)
Papež pri opoldanski molitvi Angel Gospodov | (foto: Vatican News)

Naj ugasne ogenj! Izpustite otroke!

Novice | 05.11.2023, 13:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo razmišljal o razliki med tem, kar govorimo, in tem, kar delamo. Na primeru farizejev nas je opozoril pred dvoličnostjo srca, ki pod vprašaj postavlja naše pričevanje in našo verodostojnost. To je še posebej pomembno, če imamo odgovorno mesto v družbi. Po molitvi pa je znova pozval k prenehanju vseh vojn.

Po papeževih besedah se ne smemo navzven kazati lepše, kot smo v naši notranjosti. Pogost pojav v naši družbi je namreč naličenost naše zunanje podobe, pa tudi srca.

»Tako naličeni ljudje ne znajo živeti v resnici. Pogosto smo tudi mi v skušnjavi, da bi živeli dvojno življenje. Bratje in sestre, sprejmimo to Jezusovo povabilo in se vprašajmo: ali poskušamo uresničevati to, kar oznanjamo, ali pa živimo dvojno življenje? Nas skrbi samo to, da bi se na zunaj pokazali neomadeževane, ali pa z iskrenim srcem skrbimo za naše notranje življenje?«.

Po molitvi Angel Gospodov je sveti oče znova odločno pozval h končanju vojn. Spomnil je na težko situacijo v Palestini in Izraelu, kjer so mnogi izgubili življenje. »V imenu Boga vas prosim, da se ustavite. Ugasnite ogenj!«.

Papež je pozval k iskanju vseh mogočih poti, da bi se izognili razširitvi konflikta. Prosil je, da bi ranjeni imeli možnost zdravljenja in da bi pomoč dospela v Gazo, kjer je humanitarna situacija zelo resna.

»Takoj osvobodite talce! Med njimi so tudi mnogi otroci, ki naj se vrnejo k svojim družinam. Pomislimo na vse otroke v tej vojni, kot tudi v Ukrajini in drugih konfliktih. Tako se uničuje njihovo prihodnost. Molimo, da bi imeli moč reči: dovolj!.«

Romarji iz Ukrajine
Romarji iz Ukrajine © Vatican News

Papež je nato zagotovil svojo bližino prebivalcem iz Nepala, ki jih je prizadel potres. Povedal pa je tudi, da moli za vse, ki so jih prizadele nedavne poplave v Italiji in drugih državah.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...