Rok MihevcRok Mihevc
Papež pri opoldanski molitvi Angel Gospodov (foto: Vatican News)
Papež pri opoldanski molitvi Angel Gospodov | (foto: Vatican News)

Naj ugasne ogenj! Izpustite otroke!

Novice | 05.11.2023, 13:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo razmišljal o razliki med tem, kar govorimo, in tem, kar delamo. Na primeru farizejev nas je opozoril pred dvoličnostjo srca, ki pod vprašaj postavlja naše pričevanje in našo verodostojnost. To je še posebej pomembno, če imamo odgovorno mesto v družbi. Po molitvi pa je znova pozval k prenehanju vseh vojn.

Po papeževih besedah se ne smemo navzven kazati lepše, kot smo v naši notranjosti. Pogost pojav v naši družbi je namreč naličenost naše zunanje podobe, pa tudi srca.

»Tako naličeni ljudje ne znajo živeti v resnici. Pogosto smo tudi mi v skušnjavi, da bi živeli dvojno življenje. Bratje in sestre, sprejmimo to Jezusovo povabilo in se vprašajmo: ali poskušamo uresničevati to, kar oznanjamo, ali pa živimo dvojno življenje? Nas skrbi samo to, da bi se na zunaj pokazali neomadeževane, ali pa z iskrenim srcem skrbimo za naše notranje življenje?«.

Po molitvi Angel Gospodov je sveti oče znova odločno pozval h končanju vojn. Spomnil je na težko situacijo v Palestini in Izraelu, kjer so mnogi izgubili življenje. »V imenu Boga vas prosim, da se ustavite. Ugasnite ogenj!«.

Papež je pozval k iskanju vseh mogočih poti, da bi se izognili razširitvi konflikta. Prosil je, da bi ranjeni imeli možnost zdravljenja in da bi pomoč dospela v Gazo, kjer je humanitarna situacija zelo resna.

»Takoj osvobodite talce! Med njimi so tudi mnogi otroci, ki naj se vrnejo k svojim družinam. Pomislimo na vse otroke v tej vojni, kot tudi v Ukrajini in drugih konfliktih. Tako se uničuje njihovo prihodnost. Molimo, da bi imeli moč reči: dovolj!.«

Romarji iz Ukrajine
Romarji iz Ukrajine © Vatican News

Papež je nato zagotovil svojo bližino prebivalcem iz Nepala, ki jih je prizadel potres. Povedal pa je tudi, da moli za vse, ki so jih prizadele nedavne poplave v Italiji in drugih državah.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...