Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Udeleženci srečanja (foto: Marija.si)
Udeleženci srečanja | (foto: Marija.si)

V evropska Marijina svetišča se romarji vračajo v enaki meri kot pred epidemijo, le sestava skupin se je zelo spremenila

Novice | 05.11.2023, 08:24 Alen Salihović

V Belgijskem Marijinem narodnem svetišču je v sredini oktobra potekalo srečanje predstavnikov Evropskih Marijinih narodnih svetišč. Mreža letos praznuje 20 let obstoja. Leta 2003 je nastala Evropska marijanska mreža, ki med sabo povezuje 22 evropskih Marijinih svetišč, v 20 državah. Pobudnik mreže je bil škof Jacques Perrier iz Lurda. K medsebojnemu povezovanju je povabil rektorje Evropskih Marijinih narodnih svetišč. Prvo srečanje je potekalo prav v francoskem Marijinem narodnem svetišču Lurd. Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje je v Mreži prisotno od vsega začetka, pridružilo se je na pobudo tedanjega ljubljanskega nadškofa Franca Rodeta, so zapisali na spletni strani marija.si.

Letošnje srečanje je potekalo v Belgijskem Marijinem narodnem svetišču Banneux. Udeležilo se ga je 28 predstavnikov iz 15 Marijinih narodnih svetišč. Med njimi tudi rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje p. dr. Robert Bahčič ter vodja Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt.

Med zasedanjem
Med zasedanjem © Marija.si

»Letošnje srečanje je potekalo pod geslom 'Potopite svoje roke v vodo mojega izvira’. Marija nas s tem vabi, da obnovimo milosti, ki smo jih prejeli pri zakramentu svetega krsta,« poročajo na spletni strani slovenskega Marijinega narodnega svetišča. Na vsakoletnem srečanju si predstavniki izmenjajo ideje, načrte ter razmišljajo o pastorali romarjev.

Kje je Banneux?

Banneux leži v francosko govoreči belgijski pokrajini Valonija, 120 km južno od prestolnice Bruselj. Devica Marija se je leta 1933 v vasi Banneux 11-letni deklici Mariette Beco prikazala osemkrat. Med 15. januarjem in 2. marcem 1933 je Devica ubogih, kot se je Marija predstavila Mariette, prenesla sporočila, ki k Njej vabijo uboge. »Pridite k meni, jaz bom potolažila vaše bolečine. Verjemite vame in jaz bom verjela v vas. Jaz sem Mati Odrešenika, Mati Boga, molite veliko.« So bila sporočila Device ubogih, so zapisali na spletni strani marija.si. Dodali so, da so bila prikazovanja potrjena 22. avgusta 1949, 16 let po prikazovanjih. Od takrat naprej k izviru vode, ki ga je Devica ubogih pokazala Mariette, romajo številni narodi. Svetišče se nahaja v gozdu in je tudi zaradi tega drugačno od ostali Marijinih narodnih svetišč.

Svetišče
Svetišče © Marija.si

Osrednja govorca letošnjega srečanja sta bila Jean-Pierre Delville, škof iz Liege ter Franco Coppola, apostolski nuncij v Belgiji. Delville je spregovoril o pomenu in vsebini prikazovanj Device Marije v Banneux ter o posebnem prikazovanju, ki se je dogodilo leta 1942, židovskemu rabinu, ki so ga skrivali v Banneux. Apostolski nuncij Coppola je pred prihodom v Belgijo služboval v Mehiki, zato je z zbranimi delil izkušnjo romanj v največjem Latinsko Ameriškem svetišču Guadalupe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Marija Pomagaj Brezje (@marijino_svetisce_brezje)

Najpomembnejši del srečanja so poročila predstavnikov svetišč. V njih predstavijo delo svetišča v preteklem letu, izzive, s katerimi se srečujejo ter projekte, ki jih pripravljamo. »Ne glede na velikost svetišča, njegovo lego, vedno znova ugotavljamo, da se srečujemo z enakimi izzivi,« je po srečanju zapisala dr. Eržen Firšt. V vsa evropska Marijina svetišča se romarji vračajo v enaki meri kot pred epidemijo, le sestava skupin se je zelo spremenila. Skupine romarjev so manjše, narašča pa število individualnih romarjev, je še zapisala.

»Bili smo zelo hvaležni, da smo lahko tukaj v svetišču Device ubogih Banneux, lahko sprejeli 28 gostov, ki so predstavljali 15 evropskih Marijinih narodnih svetišč. Srečanje je potekalo v duhu tesne povezanosti in bratstva. Izmenjali smo si izkušnje, predstavili, kaj se dogaja v naših svetiščih, naše skrbi in izzive. Preživeli smo tri zelo lepe dneve druženja in počaščeni smo, da smo lahko gostili srečanje predstavnikov Marijinih narodnih svetišč,« je po srečanju dejal predstavnik svetišča Banneux, Fabian Delarbre. Veseli so bili, da sta se srečanja lahko udeležila tudi predstavnika Ukrajinskega Marijinega narodnega svetišča.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Marija Pomagaj Brezje (@marijino_svetisce_brezje)

Prihodnje leto bo srečanje potekalo v Hrvaškem Marijinem narodnem svetišču Marija Bistrica.

Vir: Marija.si

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...