Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Računalnik (foto: Pixabay)
Računalnik | (foto: Pixabay)

Politični komentator Videtič o spornem razpisu za računalnike in vročem političnem parketu

Slovenija | 03.11.2023, 12:37 Alen Salihović

Po spornem razpisu za nevladne organizacije, kjer je finančna sredstva prejela tudi mama nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, se nam na ministrstvu za digitalno preobrazbo pod vodstvom Emilije Stojmenove Duh ponavlja zgodba z zapleti pri razpisu. Nakup 13.000 prenosnikov, ki naj bi bil po mnenju NSi negospodaren, bode v oči. Računalniki kupljeni na razpisu julija, naj bi bili za prizadete v poplavah avgusta, šolniki, ki naj bi jih prejeli pa o tem ne vedo nič. Ministrica Stojmenova Duh bi po besedah političnega komentatorja Mirana Videtiča morala odstopiti.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo 21. julija, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je pred desetimi dnevi opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno ugodnejše prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Na ministrstvu so pisanje portala takoj zavrnili, poroča portal MMC RTVS.

Videtič je ob tem opozoril, da bi morala ministrica zaradi razpisa odstopiti. Poslanci NSi-ja so že včeraj zahtevali sklic seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, na kateri bi se seznanili z nakupom.

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

O čem smo še govorili z Miranom Videtičem? 

Videtič je spregovoril tudi o tem ali je vlada še sposobna voditi državo, komentiral je (ne)poteze predsednika vlade Roberta Goloba in odgovoril na vprašanje, kako ocenjujete pismo prvaka NSi in obtožbe o sodelovanju SDS in Gibanja Svoboda.

Precej nenavadna so pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo Stojmenove Duh, češ, da bodo kupljeni računalniki namenjeni trem skupinam prebivalstva. Ranljivim skupinam, ki jih bodo prejele prek mehanizma za brezplačno izposojo, vrtci in osnovne šole ter pravne osebe javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oz. poškodovale računalniško opremo. »Izkazalo se namreč je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar,« je že včeraj dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek. Videtič pa ob tem dodaja, da je je vse skupaj precej komično.

Zanimivo tih pri vsej zgodbi je predsednik vlade Robert Golob. Kot so spomnili na portalu preiskovalno.si je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik morala zapustiti svoj ministrski položaj zaradi 300 tisoč evrov, ministrica Emilija Stojmenova Duh pa je v času poplav, brez prave podlage, potreb vrtcev, šol in ob popolni odsotnosti dialoga z resornimi ministri na lastno pest omogočila milijonske posle štirim računalniškim podjetjem.

Slovenija, Politika, Novice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...