Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Konferenca ARC v Londonu (foto: Nejc Povirk)
Konferenca ARC v Londonu | (foto: Nejc Povirk)

Naša civilizacija je na prelomni točki

Novice | 01.11.2023, 14:02 Marjana Debevec

Na konferenci Zavezništva za odgovorno državljanstvo v Londonu so od nedelje do danes udeleženci iz 72 držav sveta iskali načine, kako naj gre človeštvo naprej. Omenjeno zavezništvo povezuje zavzete posameznike s področja kulture, gospodarstva, politike, akademskega in družbenega življenja, ki se zavedajo vrednosti judovsko krščanskih duhovnih korenin zahodnega sveta.

Člani Zavezništva za odgovorno državljanstvo ali ARC se zavzemajo za svobodo v odgovornosti in resnici, za socialno tržno gospodarstvo, za prenos tradicionalnih, trajnih, preizkušenih vrednot na mlajše generacije, za skupnost, ki postavlja v središče spoštovanje človeškega življenja in družine kot osnovne celice družbe.

Novo pot po besedah pobudnika konference Jordana B. Petersona potrebujemo zato, ker je naša družba izgubila smisel. Govorniki so po besedah udeleženca iz Slovenije Nejca Povirka poudarili, da se naša civilizacija nahaja na prelomni točki.

»Kot je dejal pisatelj in zgodovinar Os Guinness, smo v civilizacijskem trenutku, ko smo že tako napredovali, da smo začeli izgubljati občutek nad vrednotami, nad idejami, ki so nas v prvi vrsti naredile velike. To so vrednote, ki izhajajo iz judovsko krščanskega vrednostnega sistema.«

Dejal je, da so pred nami tri možnosti: ali bomo počasi kot civilizacija odšli v zaton, ali nas bo nadomestila druga civilizacija z drugačnimi vrednotami in drugačnim pogledom na življenje, ali pa si bomo ponovno obudili vrednote, ki so nas v prvi vrsti naredile velike.

»In naloga ARC-a je prav to – ARC pomeni barka – da skupaj znova odkrijemo vrednote, ki smo jih že poznali, prevzamemo odgovornost in z našo barko plujemo proti toku tega sveta. In naslednjim generacijam predamo tisto, kar smo dobili od prejšnjih generacij: torej boljšo zgodbo o dobrem, o resničnem in o lepem,« je za naš radio še pojasnil Povirk.

Nagovor Jordana Petersona
Nagovor Jordana Petersona © Nejc Povirk

Na srečanju, ki ga bodo sklenili danes, so se zbrali povabljeni gostje, ki so jih organizatorji prepoznali kot ljudi s pogumom, vizijo in močjo za preoblikovanje načina razmišljanja. Med udeleženci je tudi kar nekaj predstavnikov iz Slovenije in sicer vodja NSi Matej Tonin, vodja SLS Marko Balažic, Aleš Primc, p. Tadej Strehovec in direktor Družine Tone Rode.

Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...