Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Orkester, zbor, nastopajoči in voditelji letošnjega Gala koncerta (foto: Rok Mihevc)
Orkester, zbor, nastopajoči in voditelji letošnjega Gala koncerta | (foto: Rok Mihevc)

Popolnost

Naš pogled | 13.11.2023, 11:27 Izidor Šček

Sončni žarki, ki zadnje dni precej bolj uspešno kot prejšnji teden podijo oblake iznad naših krajev, med nas zopet prinašajo več optimizma in lepši pogled v prihodnost. Vreme, večno živa in hvaležna tema pogovorov, letos s številom svojih uničujočih aktivnosti res ni skoparilo. Navajeni oporekanja, nasprotovanja, ugovarjanja, prelaganja odgovornosti in še številnih drugih novodobnih razvad, ki nam jih je prinesla demokracija in sodoben svet, smo se naenkrat znašli pred nečim Popolnim, absolutnim. V svetu, kjer nas vztrajno prepričujejo, da smo sami gospodarji svojega življenja in da se moramo temu primerno tudi obnašati, smo ob pogledu na radarsko sliko in vremensko napoved ostajali nemočni in brez besed. Marsikdo si je v mislih vrtel čas nazaj in se spraševal, kaj je naredil in kaj bi moral narediti, da bi ne občutil posledic divjanja narave.

Občutek Popolnosti smo te dni doživljali tudi na pokopališčih. Vsem, ki smo tja za vedno že pospremili koga od svojih ljubljenih, so pokopališča postala svetišča. Postala so prostor spominov, bližine in razmisleka ter stičišče minljivosti in popolnosti. Vsak stik z absolutnim povleče iz nas tisto najbolj pristno, najbolj globoko in intimno doživljaje časa in prostora, v katerem se nahajamo. A ker kristjani verujemo, da je smrt le prehod v popolnost, ima naše življenje smisel in je praznik vseh svetih v bistvu praznovanje življenja in skorajšnjega snidenja. Poslušalci Radia Ognjišče imajo poseben privilegij, da lahko ta praznik dostojno praznujejo tudi, če so ostali sami ali osamljeni. Z našim programom hočemo biti blizu vsakomur, z besedami tolažiti in opogumljati, z glasbo pa dajati času prostor, da omili ostrino bolečine in spomine prekvasi v zahvalo za vse, kar smo skupaj s tistimi, ki so že odšli, lepega doživeli.

Za nas, radijce, pa je praznik tudi vsako srečanje s poslušalci. Čeprav svet daje vedno več poudarka na oddaljeno, virtualno, umetno, tehnično in neosebno, nam iskren nasmeh, stisk roke ali le iskriv pogled pomenijo več kot všečki na socialnih omrežjih. Pred očmi se mi še vedno rišejo veseli obrazi poslušalcev, ki smo jih srečali na letošnjih radijskih počitnicah, na kolesarskem romanju Od Marije k Mariji ali kje drugje. To so tiste gorilne celice, ki dajejo energijo, ki se prek mikrofona širi nazaj v svet in ga bogati.

In ker sem že dvakrat omenil Popolnost kot nekakšen zid, ki presega naše zmožnosti in le nemočno v vsej svoji majhnosti zremo vanj, naj za konec omenim še popolnost kot nekaj lepega, toplega, navdihujočega in dosegljivega. Omenim naj naš 29. Gala koncert Radia Ognjišče, ki je na letošnjo zahvalno nedeljo klical po praznovanju življenja in vseh sadov, ki nam jih le-to prinaša. Marsikdo se je, še posebej po drugi predstavi, k izhodu odpravil solznih oči, napolnjen s prazničnim vzdušjem. Slišal sem reči, da je bilo nebeško, popolno.

Naš pogled
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.