Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Orkester, zbor, nastopajoči in voditelji letošnjega Gala koncerta (foto: Rok Mihevc)
Orkester, zbor, nastopajoči in voditelji letošnjega Gala koncerta | (foto: Rok Mihevc)

Popolnost

Naš pogled | 13.11.2023, 11:27 Izidor Šček

Sončni žarki, ki zadnje dni precej bolj uspešno kot prejšnji teden podijo oblake iznad naših krajev, med nas zopet prinašajo več optimizma in lepši pogled v prihodnost. Vreme, večno živa in hvaležna tema pogovorov, letos s številom svojih uničujočih aktivnosti res ni skoparilo. Navajeni oporekanja, nasprotovanja, ugovarjanja, prelaganja odgovornosti in še številnih drugih novodobnih razvad, ki nam jih je prinesla demokracija in sodoben svet, smo se naenkrat znašli pred nečim Popolnim, absolutnim. V svetu, kjer nas vztrajno prepričujejo, da smo sami gospodarji svojega življenja in da se moramo temu primerno tudi obnašati, smo ob pogledu na radarsko sliko in vremensko napoved ostajali nemočni in brez besed. Marsikdo si je v mislih vrtel čas nazaj in se spraševal, kaj je naredil in kaj bi moral narediti, da bi ne občutil posledic divjanja narave.

Občutek Popolnosti smo te dni doživljali tudi na pokopališčih. Vsem, ki smo tja za vedno že pospremili koga od svojih ljubljenih, so pokopališča postala svetišča. Postala so prostor spominov, bližine in razmisleka ter stičišče minljivosti in popolnosti. Vsak stik z absolutnim povleče iz nas tisto najbolj pristno, najbolj globoko in intimno doživljaje časa in prostora, v katerem se nahajamo. A ker kristjani verujemo, da je smrt le prehod v popolnost, ima naše življenje smisel in je praznik vseh svetih v bistvu praznovanje življenja in skorajšnjega snidenja. Poslušalci Radia Ognjišče imajo poseben privilegij, da lahko ta praznik dostojno praznujejo tudi, če so ostali sami ali osamljeni. Z našim programom hočemo biti blizu vsakomur, z besedami tolažiti in opogumljati, z glasbo pa dajati času prostor, da omili ostrino bolečine in spomine prekvasi v zahvalo za vse, kar smo skupaj s tistimi, ki so že odšli, lepega doživeli.

Za nas, radijce, pa je praznik tudi vsako srečanje s poslušalci. Čeprav svet daje vedno več poudarka na oddaljeno, virtualno, umetno, tehnično in neosebno, nam iskren nasmeh, stisk roke ali le iskriv pogled pomenijo več kot všečki na socialnih omrežjih. Pred očmi se mi še vedno rišejo veseli obrazi poslušalcev, ki smo jih srečali na letošnjih radijskih počitnicah, na kolesarskem romanju Od Marije k Mariji ali kje drugje. To so tiste gorilne celice, ki dajejo energijo, ki se prek mikrofona širi nazaj v svet in ga bogati.

In ker sem že dvakrat omenil Popolnost kot nekakšen zid, ki presega naše zmožnosti in le nemočno v vsej svoji majhnosti zremo vanj, naj za konec omenim še popolnost kot nekaj lepega, toplega, navdihujočega in dosegljivega. Omenim naj naš 29. Gala koncert Radia Ognjišče, ki je na letošnjo zahvalno nedeljo klical po praznovanju življenja in vseh sadov, ki nam jih le-to prinaša. Marsikdo se je, še posebej po drugi predstavi, k izhodu odpravil solznih oči, napolnjen s prazničnim vzdušjem. Slišal sem reči, da je bilo nebeško, popolno.

Naš pogled
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.