Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med molitvijo  (foto: Vatican News)
Papež med molitvijo | (foto: Vatican News)

Gluhi smo bili za tvoja povabila ...

| 28.10.2023, 19:01 Marjana Debevec

V baziliki sv. Petra je v petek zvečer potekala molitvena ura ob dnevu posta in molitve s prošnjo za mir v svetu. Papež Frančišek se je po poročanju Vatican News obrnil na Marijo in ji zaupal usodo človeštva: »Pretresi dušo tistih, ki so ujeti v sovraštvo, spreobrni tiste, ki podpihujejo konflikte. Suši otroške solze, odpri bleščice svetlobe v noči spopadov«.

Objavljamo celotno papeževo molitev za mir, ki jo je prevedlo slovensko uredništvo Radia Vatikan.

Marija, poglej na nas! Tukaj smo, pred teboj. Ti si Mati. Poznaš naša prizadevanja in naše rane. Ti, Kraljica miru, trpiš z nami in za nas, ko vidiš, da je toliko tvojih otrok preizkušenih v spopadih, izmučenih zaradi vojn, ki trgajo svet.

Prevzela si pobudo

Temna ura je. Mati, temna ura je. V tej mračni uri se potapljamo v tvoje svetle oči in se izročamo tvojemu srcu, ki je občutljivo za naše probleme.

Tvoje srce ni bilo brez vznemirjenosti in strahov. Kolikšna bojazen, ko v prenočišču ni bilo prostora za Jezusa, koliko strahu, ko ste v naglici zbežali v Egipt, ker ga je Herod hotel umoriti, koliko tesnobe, ko sta ga izgubila v templju!

Vendar Mati, ti si bila v preizkušnjah pogumna in smela. Zaupala si v Boga in si na bojazen odgovorila z skrbjo, na strah z ljubeznijo, na tesnobo z darovanjem. Mati, nisi se umaknila, ampak si v odločilnih trenutkih prevzela pobudo.

V naglici si odšla k Elizabeti, na svatbi v Kani si od Jezusa dosegla prvi čudež, v dvorani zadnje večerje si ohranjala enotnost učencev. In ko ti je na Kalvariji dušo prebodel meč, si ti, ponižna, močna žena, z velikonočnim upanjem prepletla noč bolečine.

Nauči nas sprejemati vsako življenje

In sedaj, Mati, še enkrat prevzemi pobudo. Prevzemi jo za nas v teh časih, ki jih parajo spopadi in pustoši orožje. Obrni svoj usmiljeni pogled na človeško družino, ki je izgubila pot miru, ki je imela raje Kajna kot Abela, ki je izgubila čut za bratstvo in ne najde več ozračja doma.

Zavzemi se za naš svet, ki je v nevarnosti in neredu. Nauči nas sprejemati življenje in skrbeti zanj – za vsako človeško življenje! – in zavračati norost vojne, ki seje smrt in briše prihodnost.

Marija, ti si nam velikokrat prišla naproti, prosila za molitev in pokoro. Mi pa smo, prevzeti od svojih potreb in raztresenosti zaradi posvetnih koristi, bili gluhi za tvoja povabila. Ti pa Mati, ki nas ljubiš, ne naveličaj se nas.

Molitev h Gospodu za mir v svetu
Molitev h Gospodu za mir v svetu © Vatican News

Biti graditelji edinosti v Cerkvi

Primi nas za roko. Primi nas za roko in vodi nas k spreobrnjenju, daj, da bomo Boga spet postavili na prvo mesto. Pomagaj nam varovati edinost v Cerkvi in biti graditelji občestva v svetu. Spomni nas na pomembnost naše vloge, naj se čutimo odgovorni za mir, poklicani k molitvi in češčenju, k zavzemanju in skrbi za ves človeški rod.

Mati, sami ne bomo zmogli, brez tvojega Sina ne moremo ničesar storiti. Ti nas vračaš k Jezusu, ki je naš mir. Zato, Božja in naša Mati, prihajamo k tebi, iščemo zavetja v tvojem brezmadežnem Srcu. Prosimo za usmiljenje, Mati usmiljenja; za mir, Kraljica miru!

Preišči duše tistih, ki so ujeti v sovraštvo, spreobrni tiste, ki gojijo in netijo konflikte. Obriši solze otrok, ki to uro tako zelo jokajo, pomagaj osamljenim in ostarelim, podpiraj ranjene in bolne, obvaruj tiste, ki so morali zapustiti svojo deželo in svoje najdražje, tolaži obupane, obujaj upanje.

Izročamo in posvečamo ti svoja življenja, vsako vlakno našega bitja, da bi s pričevanjem svetu o Jezusovi ljubezni bila znamenje sloge in bila orodje miru. Posvečamo ti naš svet, posebno ti posvečamo države in področja v vojni.

Zbrani udeleženci sinode pri molitvi za mir
Zbrani udeleženci sinode pri molitvi za mir © Vatican News

Odpri žarke upanja

Verno ljudstvo te imenuje zora zveličanja. Mati, odpri žarke luči v noči spopadov. Ti, prebivališče Svetega Duha, navdihni voditeljem narodov poti miru. Ti, Gospa vseh ljudstev, spravi svoje otroke, ki jih je zapeljalo zlo, ki sta jih zaslepila moč in sovraštvo.

Ti, ki si vsakemu blizu, skrajšaj naše oddaljenosti. Ti, ki imaš sočutje z vsemi, nauči nas skrbeti za druge. Ti, ki razodevaš Gospodovo nežnost, naredi nas za priče njegove tolažbe. Mati, Ti, Kraljica miru, vlij Božjo harmonijo v naša srca. Amen.

Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...