Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Koritnica (foto: Aljaž Leban)
Koritnica | (foto: Aljaž Leban)

Najhuje je na severno Primorskem, v Baški grapi evakuacija

Slovenija | 27.10.2023, 13:04 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in nekatera območja po Sloveniji se zopet soočajo z velikimi težavami. Še najhuje je na severno Primorskem, v Baški grapi so evakuirali prebivalce.

Baška grapa

Reka Bača, pa tudi številni hudourniki, zaradi obilnega deževja ogrožajo stanovanjske in druge objektov v Baški grapi. Prebivalce so evakuirali, saj voda dere z vseh strani, je za naš radio potrdil poveljnik civilne zaščite Tolmin Miha Vencelj. »Stanje je kritično, približno 15 ljudi smo evakuirali. Na terenu je preko sto gasilcev, potrebujemo predvsem težko mehanizacijo, da odpremo ceste.«

Huda ura se je na tem območju začela v zgodnjih dopoldanskih urah, ko so poleg številnih hudournikov prebivalce začeli ogrožati tudi zemeljski plazovi in nanosi. Dostop do nekaterih krajev trenutno ni mogoč, sprožajo se vedno novi plazovi. Zaradi slabega vremena prihaja tudi do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska.


 

Zgornja Savinjska dolina

Tudi v Zgornji Savinjski dolini so preventivno sprožili sirene za večjo pozornost prebivalstva na poplave in plazove. Kot je dejal poveljnik civilne zaščite za zahodno štajersko regijo Janez Melanšek, se opozorilo nanaša predvsem na območje Drete in Ljubnice, na terenu pa so gasilci in pripadniki civilne zaščite, ki budno spremljajo stanje.

Kljub dežju je noč v Strugah pri Lučah in Braslovčah minila dokaj mirno. Kot je povedal župan Klavdij Strmčnik, se je plaz v Strugah spet nekoliko premaknil, a je reka Savinja še vedno pretočna. Župan Braslovč Tomaž Žohar pa je dejal, da reka ni prestopila bregov, nekaj težav je bilo samo z meteorno vodo.

© Aljaž Leban

Koroška

Tudi na Koroškem z zaskrbljenostjo spremljajo vremensko dogajanje, ki za zdaj k sreči ni prineslo večjih dodatnih težav. Gasilci so posredovali v zalitih kleteh in pri nanosih, skrbi močno narasel potok Bistra, povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Obilne padavine povzročajo težave tudi drugod po Koroškem. Na območju Mestne občine Slovenj Gradec zaradi vdora meteorne vode gasilska društva posredujejo na več lokacijah, podobno je v Prevaljah, kjer po besedah župana Matica Tasiča razmere spremljajo na vseh "kritičnih mestih", predvsem tam, kjer so po avgustovski ujmi gradbišča in kjer brežine vodotokov niso urejene. Za zdaj večjih težav ni bilo.

Obala

Vremenoslovci so nekaj dni svarili tud pred poplavljanjem morja. Plima je dosegla najvišjo raven, za zdaj pa ni podatkov o škodi.

Gorenjska

Na Gorenjskem je močno deževje največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov. V Železnikih je bregove prestopila Selška Sora, v Bohinjski Bistrici pa več potokov. Zaradi poplav je zaprtih več cest, zalilo je tudi nekatere objekte. Voda sicer že počasi upada.

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...