Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Molitev za mir v rimskem Koloseju (foto: Vatican News)
Molitev za mir v rimskem Koloseju | (foto: Vatican News)

Goreče molimo za mir!

Novice | 27.10.2023, 10:35 Marjana Debevec

Današnji dan je papež Frančišek razglasil za dan posta, molitve in pokore za mir na svetu. K molitvi je povabil tudi vernike drugih krščanskih cerkva in pripadnike drugih verstev.

Papež že dlje časa opozarja, da svet živi tretjo svetovno vojno po koščkih. Zato nas spodbuja, naj molimo in si prizadevamo za mir. Grozljivi prizori nas v zadnjih tednih pretresajo tudi iz Svete dežele.

Zato nas je sveti oče povabil, naj današnji dan preživimo v molitvi, postu in spokornih delih za mir. »Vojna, vsaka vojna na svetu, mislim tudi na izmučeno Ukrajino, je poraz. Vojna je vedno poraz, je uničenje človeškega bratstva. Bratje, ustavite se! Nehajte!«

V baziliki sv. Petra v Vatikanu bo ob 18. uri molitev za mir, škofije in župnije po vsem svetu pa pripravljajo molitve skozi ves dan.

Na mnogih krajih jih povezujejo s srečanji predstavnikov različnih verstev v duhu Assisija, ki jih je leta 1987 začel sv. papež Janez Pavel II. Takrat je dejal: Preden eksplodira katerakoli bomba, se rodi vojna v človekovem srcu.

Assisi
Assisi © Pixabay

Minorit p. Janez Šamperl, ki je tudi sam več let preživel v Assisiju, je za naš radio zatrdil, da lahko vsak od nas ogromno stori za mir tam, kjer je delež slehernega od nas odločilnega pomena.

»Moj delež, vaš delež, naš delež je odločilnega pomena v našem srcu. Tu so male in velike vojne, ki prinašajo naslednjo vojno v družini, skupnosti, župniji, narodu in na svetu.«

Pri tem pa ne smemo pozabiti na molitev. »Molitev ima namreč veliko moč, da od Boga izprosimo naklonjenosti, da izprosimo ta tako potreben mir,« nas na današnji dan posta in molitve za mir še spodbuja p. Šamperl.

Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.