Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek v sinodalni dvorani (foto: Vatican News)
Papež Frančišek v sinodalni dvorani | (foto: Vatican News)

Papež: Dovolj je klerikalizma!

Novice | 26.10.2023, 11:30 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v sredo znova nagovoril udeležence sinode. Izpostavil je pomembno vlogo žensk v Cerkvi, saj znajo čakati in iti naprej tudi v nemogočih situacijah. Spregovoril je o pohujšanju nad klerikalizmom ter spomnil na pomen celotnega Božjega ljudstva. »Če želiš vedeti, kaj pravi Cerkev, beri njeno učiteljstvo, če pa želiš razmišljati cerkveno, se obrni k ljudstvu,« je dejal.

Rad razmišljam o Cerkvi, kot o svetem in grešnem Božjem ljudstvu, o preprostem in ponižnem ljudstvu, ki hodi v navzočnosti Gospoda, je v nagovoru udeležencem sinode dejal papež Frančišek. Ob tem je spomnil, da so vero novim rodovom pogosto prenašali stari starši, še posebej stare mame.

Ženske gredo naprej preko vseh ovir

Zato je sveti oče spregovoril o vlogi žensk, ki po njegovih besedah znajo čakati, znajo odkriti vire Cerkve in vernega ljudstva, ki same sebe prisilijo, da gredo preko svojih omejitev, mogoče prestrašene, vendar obenem pogumne. Ženske so tiste, ki se v poltemi jutra približajo grobu z intuicijo in upanjem, da je v njem še kaj živega. Ženska je odsev Cerkve, Cerkev je ženskega spola, je žena in mati, je poudaril Frančišek.

Ne kupujte oblek s čipkami!

Če zato duhovniki pretiravajo v svojem delovanju in grdo ravnajo z Božjim ljudstvom, iznakažejo obraz Cerkve, ga uničijo s šovinistično in diktatorsko držo, je bil kritičen papež. »Boleče je – dodaja – najti 'cenik' zakramentalnih storitev v nekaterih župnijskih uradih kot v supermarketu.

Ali je Cerkev zvesto Božje ljudstvo na poti, sveti in grešni, ali pa na koncu postane podjetje, ki ponuja različne storitve, in ko pastoralni agenti uberejo to drugo pot, Cerkev postane supermarket odrešenja, duhovniki pa preprosti uslužbenci multinacionalke. To je velik neuspeh, do katerega vodi klerikalizem«, je poudaril papež.

Kritičen je bil tudi do mladih duhovnikov, ki obiskujejo cerkvene krojače in pomerjajo mašniška oblačila s čipkami.

Klerikalizem je po njegovih besedah bič, nadloga in oblika posvetnosti, ki umaže in poškoduje obraz Gospodove neveste ter zasužnji sveto verno Božje ljudstvo.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...