Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu (foto: ARO)
p. Marko Ivan Rupnik pri ustvarjanju mozaika na Zaplazu | (foto: ARO)

Marka Ivana Rupnika sprejeli v koprsko škofijo

Slovenija | 25.10.2023, 21:42 Alen Salihović

Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika so kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo. To je potrdil tudi generalni vikar Škofije Koper Slavko Rebec.

Izjava glede inkardinacije Marka Rupnika v Škofijo Koper

Na vprašanje, ali je duhovnik Marko Ivan Rupnik bil sprejet (inkardiniran) v Škofijo Koper, odgovarjamo, da je navedeni duhovnik konec avgusta 2023 bil sprejet v Škofijo Koper. Koprski škof ga je sprejel na podlagi odloka o Rupnikovi odpustitvi iz reda jezuitov in na podlagi Rupnikove prošnje za sprejem v Škofijo Koper ter na podlagi dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek: 'Vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, ima pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega v skladu z zakonom, v javnem postopku, v katerem so mu dane vse možnosti, potrebne za njegovo obrambo' (Deklaracija o človekovih pravicah, člen 11.1). Dokler Rupniku ni izrečen naveden sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov.

Slavko Rebec, generalni vikar Škofije Koper

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.