Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Današnja splošna avdienca (foto: Posnetek zaslona)
Današnja splošna avdienca | (foto: Posnetek zaslona)

Papež danes o sv. Cirilu in Metodu

Novice | 25.10.2023, 09:54 Marjana Debevec

Medtem ko se v sinodalni dvorani nadaljuje zasedanje škofov in laikov, ki bodo danes objavili pismo celotnemu Božjemu ljudstvu, je papež Frančišek nadaljeval kateheze o oznanjevanju. Tokrat nam je za vzor postavil apostola Slovanov sv. Cirila in Metoda.

Sveti oče je izpostavil inkulturacijo vere v slovansko okolje in prevod Svetega pisma. Zato si je sv. Ciril celo izmislil pisavo glagolico. 

»Ljudje so začutili, da jim krščanska vera ni več nekaj tujega, ampak je postala njihova. O veri so slišali govoriti v svojem maternem jeziku. Pomislite: dva grška meniha sta podarila pisavo Slovanom. Ta njuna odprtost srca je med nje zakoreninila evangelij

Papež je spomnil tudi na del Evrope, ki ga pretresa vojna. Prosil je za mir in obenem zaželel, da bi Evropa zadihala z obema pljučnima kriloma – Vzhodnim in Zahodnim.

Ob sklepu avdience pa je sveti oče znova pozval k izpustitvi talcev in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev v Gazo. Spomnil nas je, da bo v petek dan posta in molitve za mir.

Novice
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...