Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Današnja splošna avdienca (foto: Posnetek zaslona)
Današnja splošna avdienca | (foto: Posnetek zaslona)

Papež danes o sv. Cirilu in Metodu

Novice | 25.10.2023, 09:54 Marjana Debevec

Medtem ko se v sinodalni dvorani nadaljuje zasedanje škofov in laikov, ki bodo danes objavili pismo celotnemu Božjemu ljudstvu, je papež Frančišek nadaljeval kateheze o oznanjevanju. Tokrat nam je za vzor postavil apostola Slovanov sv. Cirila in Metoda.

Sveti oče je izpostavil inkulturacijo vere v slovansko okolje in prevod Svetega pisma. Zato si je sv. Ciril celo izmislil pisavo glagolico. 

»Ljudje so začutili, da jim krščanska vera ni več nekaj tujega, ampak je postala njihova. O veri so slišali govoriti v svojem maternem jeziku. Pomislite: dva grška meniha sta podarila pisavo Slovanom. Ta njuna odprtost srca je med nje zakoreninila evangelij

Papež je spomnil tudi na del Evrope, ki ga pretresa vojna. Prosil je za mir in obenem zaželel, da bi Evropa zadihala z obema pljučnima kriloma – Vzhodnim in Zahodnim.

Ob sklepu avdience pa je sveti oče znova pozval k izpustitvi talcev in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev v Gazo. Spomnil nas je, da bo v petek dan posta in molitve za mir.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...