Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Tina Bregant (foto: STA / Bor Slana)
Dr. Tina Bregant | (foto: STA / Bor Slana)

Je to mesto še za nas, ki želimo imeti otroke?

Slovenija | 23.10.2023, 12:53 Marjana Debevec

Ljubljanski mestni svetniki bodo danes obravnavali predlog odloka o podelitvi koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti ter novelo odloka o urejanju prometa v mestni občini. Potem, ko so podražili vrtce v Ljubljani, bodo danes odločali tudi o tem, da ne bi gradili vrtca v Črnučah, ki je predviden s prostorskim načrtom. Pred mestno hišo se je pred dobre pol ure začel shod, na katerem številni udeleženci nasprotujejo zlorabi institucij in zahtevajo ohranitev čiste pitne vode.

Po besedah svetnika in organizatorja shoda Aleša Primca udeleženci opozarjajo na sporni kanal C0, ki tudi zaradi njihovih pritiskov še ne deluje, pa tudi na 15-odstotno podražitev ljubljanskih vrtcev in zmanjšanje prostora, namenjenega otrokom.

Svetnica iz vrst SLS zdravnica Tina Bregant, ki je tudi ena od govornic na današnjem shodu, je za naš radio spomnila na razmetane cevi v Sneberjah po nedavni ujmi. »Tudi konstrukcijsko gledano opozarjajo številni okoljevarstveniki, inženirji, vodilni na državnem nivoju, mediji in mnogi drugi, da je tukaj več stvari, ki niso tako transparentne in enoznačne, kot nam jih nekateri predstavljajo.«

Iz medijev so nedavno izvedeli, da za gradnjo teh več kilometrov dolgih cevi po vodovarstvenem območju, po katerih naj bi kmalu začela fekalna voda in odplake, sploh ni bilo vseh gradbenih dovoljenj. »Zakaj bi sicer mestna občina pred kratkim kljub že večinsko dokončanim delom prosila za izdajo gradbenega dovoljenja za del kanala? Sprašujem se, ali gre morda za politiko izvršenih dejstev.«

Današnji shod pred mestno hišo
Današnji shod pred mestno hišo © Pavle Snoj

Zdravnica Tina Bregant je opozorila tudi na podražitev vrtcev v Ljubljani, napoved, da ne bodo postavili vrtca v Črnučah, ki je sicer že v prostorskem načrtu, na zmanjšano igralno površino za otroke v vrtcih in gradnjo večinoma nadstandardnih stanovanj v Ljubljani, ki si jih družine z otroki ne morejo privoščiti. »Res se lahko vprašamo, kaj torej sporoča mestna oblina Ljubljana Ljubljančankam in Ljubljančanom. Je to mesto še za nas, ki želimo imeti otroke? Ali postajamo neke vrste nadstandardno mesto, mesto duhov, v katerem ni prostora niti za mlade družine, niti za njihove otroke,« še poudarja mestna svetnica Tina Bregant.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...