Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Andrej Saje na Brezjah (foto: Družina/Jože Potrpin)
Škof Andrej Saje na Brezjah | (foto: Družina/Jože Potrpin)

Škof Saje: Odgovorni v državi naj opravijo civilizacijska dejanja

Slovenija | 23.10.2023, 10:07 Marta Jerebič

Civilna Gibanja pobuda Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza, Prebudimo Slovenijo in Združeni ob Lipi sprave so v soboto pripravila t. i. romanje varuhov spomina na vojne in povojne žrtve. Že drugo leto je pred praznikom vseh svetih potekalo po rožnovenski poti na Brezjah. Začelo se je s sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Saje.

V nagovoru je opozoril, da se prepogosto ujamemo v veliko skušnjavo in godrnjamo zoper Boga, očitajoč mu, zakaj dopušča vojne, krivice in zlo, ki ga je zavestno povzročil človek v svojem napuhu in egoizmu. Spomin je v tem smislu nujno povezan s kompleksnima vprašanjema sprave in odpuščánja.

»Zbrani smo v Božjem imenu, da bi molili in prosili za spoznanje, kako ob ovrednotenju polpretekle zgodovine v luči vere živeti danes. Prosimo za milost sprave in odpuščánja v našem narodu. Pravičnosti ni mogoče doseči brez obsodbe zločinov in dostojnega pokopa posmrtnih ostankov izkopanih žrtev, ki imajo naravno pravico do groba in imena. Odgovorni v državi naj opravijo ta civilizacijska dejanja, ki izhajajo iz spoštovanja do sleherne človeške osebe, ne glede na njihovo politično prepričanje, vero ali raso,« je dejal škof Saje.

Po maši so zbrani krenili po rožnovenski poti ter molili rožni venec za pobite v drugi svetovni vojni in po njej, za storilce zla in za domovino. Opoldne so v cerkvi svete Neže na Brezjah pri Tržiču prižgali svečke in zmolili Litanije slovenskih mučencev.

Varuhi spomina po rožnovenski poti
Varuhi spomina po rožnovenski poti © Družina/Jože Potrpin

Brezjanska bazilika ima že več kot deset let »rožnovensko pot«. Predstavlja največji rožni venec v naravi s štirimi točkami oz. cerkvami. Te so: bazilika Marije Pomagaj na Brezjah, sv. Neže na Brezjah pri Tržiču, sv. Janeza Krstnika v Kovorju in sv. Jakoba v Lešah. Vsako leto se nekajkrat zvrstijo različna skupinska ali posamična romanja.

 

Slovenija
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.