Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. (foto: STA)
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. | (foto: STA)

Bo Gaza le dobila humanitarno pomoč?

Svet | 19.10.2023, 15:41 Andrej Šinko

Napadi Izraela na položaje Hamasa in Hezbolaha se nadaljujejo, medtem pa naj bi v Gazo jutri prišla prva humanitarna pomoč. Dostavljena naj bi bila prek meje z Egiptom, kjer čaka na stotine vozil s hrano, zdravili in drugimi nujnimi dobrinami.

Številne humanitarne organizacije in države so prispevale pomoč za Gazo, a je zaradi izraelske prepovedi ta obtičala na egiptovski strani mejnega prehoda Rafa med Egiptom in enklavo. V zadnjih dneh so zato bili vse glasnejši pozivi Izraelu, naj vendarle dovoli pomoč prebivalcem Gaze, ki je na robu humanitarne katastrofe.

Ob včerajšnjem obisku ameriškega predsednika Joa Bidna v Tel Avivu je bil dosežen dogovor o dostavi pomoči. V skladu z njim naj bi Izrael pod določenimi pogoji dostavo dovolil, na območje Gaze pa bo dostavljena ob podpori Egipta čez mejni prehod Rafa. »Glede na dogovor se bo opravljalo nadzore, če bo šla pomoč res k ljudem, ne Hamasu. V tem primeru se Izrael strinja, da gre pomoč iz Egipta v Gazo. Naj bom jasen, če Hamas prepreči ali ukrade pomoč, bo še enkrat dokazal, da mu je vseeno za dobrobit Palestincev,« je dejal Biden.

Združene države Amerike naj bi za pomoč Palestincem, razseljenih je več kot milijon, namenile 100 milijonov dolarjev pomoči. Razmere v Gazi medtem ostajajo kaotične, močno primanjkuje hrane, vode, zdravil, zaradi pomanjkanja goriva za proizvodnjo elektrike z agregati, pa je oteženo tudi delovanje bolnišnic.

»Zdravstveni sistem v Gazi je pred velikimi izzivi pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe. Število ranjenih narašča medtem pa so sočeni z izjemnim pomanjkanjem medicinskih pripomočkov, vode in goriva,« je opozoril koordinator Združenih narodov za nujno pomoč Martin Griffiths in ocenil, da bi v Gazo bilo nujno dnevno dostoviti po 100 tovornjakov humanitarne pomoči na dan, da bi pokrili potrebe.

Vse pomebnejšo vlogo v konfliku igrajo tudi dezinformacije, zlasti o številu žrtev ter krvicu za zadnji napad na bolnišnico, kar povečuje tudi polarizacijo in krepi konflikt. V več državah na Bližnjem vzhodu se tako nadaljujejo protesti zoper napade na Gazo, pozive k ustavitvi spopadov pa je bilo slišati tudi na shodih v nekaterih evropskih državah in Združenih državah Amerike.

Svet, Politika, Teme, Novice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...