Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Kadar Sveti Duh vodi naša srca in razsvetljuje naš razum, je vse to poenoteno in dobi novo perspektivo. (foto: Pixabay)
Kadar Sveti Duh vodi naša srca in razsvetljuje naš razum, je vse to poenoteno in dobi novo perspektivo. | (foto: Pixabay)

Nadškof Cvikl ob začetku akademskega leta mladim: Pomembno je najti kraj in nekoga, ki vam bo prisluhnil

Slovenija | 19.10.2023, 10:58 Alen Salihović

V mariborski stolnici je bila sinoči akademska sveta maša ob začetku študijskega leta. Daroval jo je nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Sveta maše so se udeležili študentje, profesorji, predstavniki mariborske univerze, predsednik Alma mater Europea, Ludvik Toplak, prodekan TF Enote v Mariboru, Stanislav Slatinek ter župnijski upravitelj Univerzitetne župnije Primož Lorbek. V pridigi je v dejal, da živimo v času poplave besed, ko nam na vsakem koraku obljubljajo neštete stvari in kažejo lahko pot do sreče. »To pa nas dela, da postajamo ljudje, ki živimo od danes do jutri,« je opozoril nadškof Cvikl.

Nadškof Cvikl je opozoril, da se danes vedno bolj razrašča sekularizem z izrazito kulturo, ki odklanja vse, kar diši po Bogu, s tem pa tudi spoštovanje dostojanstva vsakega človeka od naravnega rojstva do naravne smrti. Vsako govorjenje o svetosti življenja pa že postaja sovražni govor, ker v drugem zbuja vest in nelagodje, je spomnil mariborski metropolit. Mlade je v luči omenjenega povabil, da nas Jezus vabi k odgovornosti pred Bogom. »Ta odgovornost se pokaže v dobroti in radodarnosti, kot hvaležnost za prejeti dar. Papež Frančišek pravi, da je mladost čas pomembnih vprašanj in odgovorov. Pomembno je najti kraj in nekoga, ki vam bo prisluhnil. Zato je bila ustanovljena Univerzitetna župnija, da bi bila kraj in prostor, kjer boste lahko našli nekoga, ki vam bo pomagal, da korak za korakom najdete odgovore na vprašanja, ki jih nosite v sebi,« je dejal nadškof Cvikl in še dodal, da Jezus ne želi zatreti njihovih sanj, ki jih nosijo v sebi, »opozarja pa na človeško gledanje, kjer je v ospredju moj ego. Zato Jezus želi te vaše sanje dvigniti na višjo raven, kjer sta v ospredju ljubezen in služenje«.

Sklep pridige nadškofa Cvikla

Kadar Sveti Duh vodi naša srca in razsvetljuje naš razum, je vse to poenoteno in dobi novo perspektivo. Našo pot začnemo sprejemati kot rast iz manj k več, od preprostega k bolj zahtevnemu, od začetnega spoznanja k vedno popolnejšemu. Iz malih semen resnice počasi rastemo k popolni resnici, od skromne ljubezni do tiste darujoče, ki nam jo razodeva Božji Sin na križu. Naše življenje je nenehna rast, ne samo telesna, za človeka je zelo pomembna tudi duhovna, intelektualna in kulturna rast. Vse to pa se mora zliti v eno samo celoto.

Drage študentke in študenti, vesel sem, da se udeležujete sv. maš in drugih dejavnosti ki jih ponuja Univerzitetna župnija tukaj v Mariboru.

Naj vam pomaga, da ne boste del toka današnje miselnosti, del množice, ki živi in se odloča, kot narekuje javno mnenje innam to prodajajo mediji.

Izkoristite priložnost, ki vam je dana, da postajate zrele in samostojne osebnosti, ki imajo oseben odnos z Bogom. Ta odnos je pomemben. Iz tega odnosa se rodi prava ustvarjalnost, ki išče nove poti predvsem v naših medsebojnih odnosih, kar rodi pravo spoštovanje in dialog med nami.

Naj bo letošnje akademsko leto za vas študentke in študenti, za vas, profesorice in profesorji, in za vas, ki vodite študentsko pastoralo, prežeto z Božjim blagoslovom in naj obrodi bogate sadove!

Naj nas spremlja priprošnja evangelista sv. Luka, zavetnika Univerzitetne župnije, sv. papeža Janeza Pavla II., in bl. A. M. Slomška ter varstvo nebeške Matere Marije!

Amen

Nadaljeval je, da v tem hitrem tempu življenja, kjer je na izbiro nešteto izzivov in ponudb, je pomembno najti čas zase, za molitev. »Vera je odnos, je ljubezenske zgodba, ko vem in čutim, da je Nekdo z menoj na moji poti... V tej ljubezenski zgodbi začutimo, da smo ljubljeni in dragoceni, da smo sad ljubezni. Na začetku novega akademskega leta smo tukaj s prošnjo za blagoslov in za dar Svetega Duha. Sveti Duh je tisti, ki ne razsvetli samo razuma, ampak ogreje tudi naša srca. Razum brez srca rodi inteligenco, ki je ozka in hladna, saj na človeka gleda samo kot na bitje razuma, ki se naslanja samo na dokaze in raziskave, ne dopušča pa obstoja živega Boga, njegove Besede in njegovega vstopanja v naš svet in v naše odnose.«

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...