Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore je blagoslovil nov skavtski dom (foto: ZSKSS)
Nadškof Stanislav Zore je blagoslovil nov skavtski dom | (foto: ZSKSS)

Skavti odprli čisto svojo hišo

Novice | 18.10.2023, 20:25 Marjana Debevec

Slovenski skavti so v torek z velikim ponosom in veseljem slavnostno odprli njihovo novo skavtsko hišo. Nahaja se v Štepanji vasi v Ljubljani. Tako so po več kot 33 letih bogate zgodovine, močnem vzgojnem programu in nešteto nepozabnih spominih, uspeli postaviti tudi prave, fizične temelje, ki združujejo vso njihovo mladost pod skupno streho.

"Nova hiša ni le fizična stavba, ampak predstavlja srce in dušo naše skupnosti ni skavtske organizacije, ki je ena od največjih in najaktivnejših mladinskih organizacij v Sloveniji. Celostno vzgojo in možnosti za prostovoljstvo nudimo že skoraj 6000 mladim po vsej državi," so zapisali po slovesnosti.

Gostje so si na začetku slavnostne otvoritve, ki se je začela ob 16. uri, lahko ogledali skavtsko hišo, se pogovarjali s snovalci in izvajalci projekta, kupili spominke v Skavtarnici (skavtski trgovini) ter pokramljali s starimi in novimi skavtskimi prijatelji.

Nato je pred hišo sledila prireditev, kjer sta predhodna načelnika Žiga Kovačič in Irena Mrak Merhar, projektni vodja Klemen Simončič ter arhitekt Jernej Girandon podelili svoje misli, izkušnje in izzive na poti gradnje skavtske hiše. Ključe hiše sta simbolično prejela sedanja načelnika Tjaša Sušin in Nejc Kurbus ter se zahvalila vsem gostom, donatorjem in sodelavcem.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je blagoslovil hišo in prisotnim zaželel, da nova hiša vsem skavtom postane pravi skavtski dom. Sledila je skavtska maša v župnijski cerkvi v Štepanji vasi, po njej pa še praznovanje in pogostitev.

Skavti pri maši po blagoslovu nove hiše
Skavti pri maši po blagoslovu nove hiše © ZSKSS

"S skavtsko hišo, ki zajema prostore za srečanja in sestanke, skavtsko pisarno in skavtsko trgovino (Skavtarnico), arhiv ter veliko skladišče za opremo in potrebščine, bomo končno lahko zagotovili primerne delovne pogoje za zaposlene ter ustvarili prostor za skoraj 1000 mladinskih voditeljev-prostovoljcev, ki bodo v hiši lahko načrtovali in izvajali aktivnosti za otroke in mladostnike," poudarjajo skavti Slovenije.

Načelnica Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) Tjaša Sušin je ob tem povedala: "Ponos in priznanje, da pogumni koraki skavtinj in skavtov s skupnim ciljem premagajo vse izzive.

Nekaj takega je bilo včeraj začutiti v zraku, ko smo sedli k slovesni prireditvi pred našo skavtsko hišo - pred hišo, ki je pomemben simbol skavtstva, in tako s svojo arhitekturo kot namembnostjo združuje vse vidike dela v naši organizaciji pod skupno streho.

Z ogromno prostovoljskimi urami, ki so se prepletle z delom strokovnjakov je nastala mogočna, lepa, funkcionalna in tako pristno domača skavtska hiša, dom slovenskih skavtov. Pravzaprav urbani šotor, ki smo ga zaklinili že maja 2021.

Verjamem, da bo združeval skavte iz vseh koncev ter nudil prostor in priložnost za navdih ter kovanje vizij, za uresničevanje našega poslanstva. Gotovo pa bo veličina tega projekta en pomemben opomnik, da ni ideje in cilja, ki ga s korajžo ter delom ne bi skupaj zmogli premagati."

Nova skavtska hiša je izjemnega pomena za dolgotrajno stabilnost, rast in mednarodno prepoznavnost skavtske organizacije. S tem so postavili tudi trdne temelje za nadaljnje uspešno delovanje, saj se zavedajo, da mladi niso le prihodnost, temveč tudi sedanjost, ki jo je treba negovati.

"Na koncu bi radi izrazili globoko hvaležnost vsakemu posamezniku, ki je bil del te zgodbe. Skupaj nam je v treh letih uspelo postaviti in slavnostno odpreti naš zidani skavtski šotor, naš novi skavtski dom!", so sklenili skavti.

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...