Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo, v nadzor tudi naša država

Slovenija | 18.10.2023, 14:48 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Italija je Slovenijo obvestila, da zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu uvaja nadzor na meji s Slovenijo, so danes sporočili z MNZ. Po neuradnih informacijah naj bi Slovenija posledično uvedla nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Po poročanju portala N1 notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko uvaja tudi Slovenije.

O uvedbi nadzora na slovensko-italijanski meji je italijanski notranji minister Matteo Piantedosi slovenskega kolega Boštjana Poklukarja obvestil v telefonskem pogovoru sinoči. Italija nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala, je, kot so sporočili z MNZ, povedal Piantedosi.

Ministra sta se strinjala, da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo.

Poklukar je ob tem poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa. Italijanskega kolega je pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni državljanom Slovenije, da "ne prekinemo kulturnih, prijateljskih in družinskih vezi ljudi, ki živijo ob meji".

Ministra sta se tudi dogovorila, da se v kratkem slišita generalna direktorja policij in se dogovorita, kako in kje se bo ukrep izvajal, so sporočili z MNZ. Pri tem poudarjajo še, da slovenska policija razmere intenzivno spremlja in z namenom zagotavljanja varnosti vseh prebivalcev Slovenije ustrezno prilagaja ukrepe.

Slovenija po tej napovedi Italije po neuradnih informacijah STA pripravlja obvestilo Evropski komisiji o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Slovenija, Svet, Politika, Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.