Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Molitev (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Molitev | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Papež: 27. oktober bo dan molitve, posta in pokore za mir

Novice | 18.10.2023, 10:43 Marjana Debevec

Papež Frančišek je napovedal, da bo 27. oktober dan molitve, posta in pokore za mir v Sveti deželi. V cerkvi sv. Petra bo ob 18.00 uri ura spokorne molitve za mir v svetu. K molitvi je povabil tudi vernike drugih krščanskih cerkva in pripadnike drugih verstev.

Izberite stran miru

Pri dopoldanski avdienci je sveti oče še spomnil, da število žrtev narašča, stanje v Gazi pa je katastrofalno. »Prosim, da se stori vse, da se prepreči humanitarno katastrofo. Naj orožje utihne. Prisluhnimo kriku ubogih, otrok in drugih ljudi po miru.

Bratje in sestre, vojna ne reši nobenega problema, ampak seje samo smrt in uničenje; povečuje sovraštvo, množi maščevalnost. Vojna izbriše prihodnost.

Vernike vabim, da se v tem konfliktu postavijo na eno samo stran in to je stran miru. Tega pa ne storimo samo z besedami, ampak predvsem z molitvijo in popolno predanostjo.«

Papež se je zavzel tudi za mir v Ukrajini. Opozoril je, da smo na to vojno skoraj povsem pozabili.

Izgubimo glavo zaradi Jezusa

Papež Frančišek je sicer nadaljeval kateheze o oznanjevanju. Danes nam je približal lik sv. Charlesa de Foucaulda, ki se je spreobrnil po mladosti brez vere v Boga.

Takole je zapisal: Izgubil sem svoje srce za Jezusa iz Nazareta. Po papeževih besedah nas ta svetnik spodbuja, da izgubimo glavo zaradi Jezusa, saj le tako lahko resnično pričujemo.

Svoje življenje je nato de Foucauld preživel v skromnosti in tišini saharske puščave, kjer je po deset ur na dan molil pred Jezusom v evharistiji.

Papež med današnjo avdienco
Papež med današnjo avdienco © Vatican News

Pričujmo z dobroto

Prepričan je bil namreč, da se bo Jezus sam dotaknil src nekristjanov v tej deželi. Želel je, da bi preko njegove dobrote ljudje videli dobroto Boga.

»Dobrota je preprosta. Od nas zahteva, da smo preprosti ljudje, ki se ne bojijo podariti nasmeha. S preprostostjo nasmeha je brat Karel pričeval o evangeliju. Nikoli ni vsiljeval vere, nikoli, ampak je samo pričeval.

Evangelizacije ne moremo izvajati z vsiljevanjem vere, ampak s pričevanjem in privlačnostjo. Vprašajmo se torej, ali prinašamo krščansko veselje, krotkost, nežnost, sočutje in bližino,« nas je spodbudil sveti oče.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...