Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenska karitas pomaga mnogim (foto: Slovenska karitas)
Slovenska karitas pomaga mnogim | (foto: Slovenska karitas)

Slovenska karitas deli hrano skoraj sto tisoč revnim osebam

| 16.10.2023, 15:04 Alen Salihović

Obeležujemo mednarodni dan hrane. Na Slovenski karitas so ob tem dnevu opozorili na pomembnost spoštovanja hrane, njenega racionalnega pridelovanja in uporabe ter zagotavljanja slednje najrevnejšim doma in po svetu.

Spomnili so, da se srečujemo z izjemnimi izzivi: prehrambna kriza, ki jo povzroča vojna v Ukrajini, podnebne spremembe in spremljajoči vremenski ekstremi, inflacija pa predstavlja velik pritisk na preskrbo s hrano, še posebej za najrevnejše prebivalce v Sloveniji in še bolj v revnih državah Afrike, je povedala Mojca Kepic z Slovenske karitas.

»Karitas na 305 razdelilnih mestih po vsej Sloveniji deli hrano 99.400 revnim osebam. V preteklem letu smo v mreži Karitas razdelili 3.490 ton kupljene in podarjene hrane ter hrane iz Sklada za evropsko pomoč. V zadnjih mesecih je povpraševanje po njej še toliko večje, saj se tudi stiske zaradi splošne draginje, še posebej pa zaradi cen hrane zelo povečujejo. Na drugi strani samo v Sloveniji zavržemo 143.254 ton hrane letno, skupaj z neužitnimi deli (SURS za 2021). O tega je 53% zavržene v gospodinjstvih in 28% v restavracijah, v gostinstvu in v strežbi hrane. Karitas v Sloveniji uspešno sodeluje z več kot 80 večjimi trgovskimi centri, številnimi proizvajalci hrane, kmeti in občasno z več kot 100 manjšimi trgovinami ter v njih prevzema hrano tik pred iztečenim rokom, kruh, sadje, zelenjavo, sladice in hitro pokvarljivo hrano, tudi toploteko. Na letni ravni Karitas razdeli preko 250 ton tovrstne tako imenovane »donirane hrane«. K temu je potrebno pridati tudi donacije proizvajalcev in distributerjev hrane ter darovano hrano posameznikov v različnih akcijah, s čemer Karitas na letni ravni zbere preko 900 ton hrane. Vse to je dobrodošla dopolnitev pomoči družinam in starejšim. Skoraj vse delo pri tem opravijo prostovoljci Karitas in delavci preko javnih del,« je povedala Kepic.

Na Slovenskih karitas še dodajajo, da ob današnjem dnevu hrane velja razmislek o našem odnosu do hrane, razsipnem ravnanju z viri in stiskami, ki jih hote ali nehote povzročamo drugim ljudem doma in po svetu, ki živijo v pomanjkanju. Karitas spodbuja dvig spoštovanja ter zavesti o dragocenosti hrane, za kar je odgovoren vsak s svojim ravnanjem in dobrim zgledom.

Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...