Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Veselje Slovencev v Münchnu ob novem župniku (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)
Veselje Slovencev v Münchnu ob novem župniku | (foto: Osebni arhiv škofa Antona Jamnika)

V Münchnu novi župnik Izidor Pečovnik Dori

Slovenci po svetu | 16.10.2023, 12:13 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v bavarski prestolnici München ima novega župnika. Msgr. Janeza Puclja je nasledil dosedanji slovenski župnik v Berlinu Izidor Pečovnik Dori. Umestitev sta vodila msgr. Hoffman, ki je na krajevni škofiji odgovoren za pastoralo narodnosti in škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Včerajšnje slovesnosti se je udeležilo zelo veliko ljudi, med njimi tudi večje število narodnih noš pa tudi generalna konzulka Maša Šiftar in diakon Ralph.

V pridigi se je škof Jamnik, ki nam je tudi poslal sporočilo o dogodku, najprej zahvalil kardinalu Reinhardu Marxu za prijazen sprejem župnika Pečovnika v njegovo škofijo, dekret za imenovanje za župnika in njegovo naklonjenost slovenski skupnosti.

Župnik Pečovnik je bil spomladi izvoljen za predsednika Zveze slovenskih duhovnikov, ki delujejo po različnih delih Evrope, prav tako pa bo kot delegat zastopal Slovence v celotni Nemčiji pri Nemški škofovski konferenci.

Nato je v pridigi poudaril pomen treh vidikov službe župnika: pastirsko, učiteljsko in posvečevalno. Vse tri službe se povezujejo in dopolnjujejo med seboj, ključnega pomena pa je, da je duhovnik služabnik zakramentov, mož molitve in oznanjevanja, ki prav nobenega človeka ne izključuje. Besede župnika pri oznanjevanju naj bodo predvsem seme upanja, veselja in bratskega srečanja pri molitvi in različnih kulturnih dogodkih, kar vse spodbuja rast v veri, zvestobo kulturi, jeziku in domovini.

Škof Jamnik se je tudi zahvalil dosedanjemu župniku Janezu Puclju, od katerega se bodo poslovili v mesecu novembru.

Msgr. Hoffman, župnik Pečovnik, generalna konzulka Šiftar in škof Jamnik
Msgr. Hoffman, župnik Pečovnik, generalna konzulka Šiftar in škof Jamnik © Osebni arhiv škofa Antona Jamnika

"Izjemno veliko ljudi, prisrčen sprejem na Generalnem kozulatu, ki ga vodi Maša Šiftar, zelo pozitivni odzivi kardinala Marxa, vse to dokazuje, da je Dori Pečovnik, ki je dolga leta deloval v Berlinu, v münchenski škofiji zelo toplo sprejet, prav tako pa tudi pri Slovencih, ki živijo na Bavarskem," še piše škof Anton Jamnik.

Škof poročilo zaključuje z željo: "Naj župnik Dori Pečovnik z mnogimi darovi, s katerimi ga je obdaril dobri Bog, s svojo srčnostjo, modrostjo in posebno karizmo povezovanja, v moči Božjega blagoslova opravlja svoje odgovorne službe v Nemciji in Evropi."

Novemu župniku veliko božjega blagoslova z upanjem na odlično sodelovanje želimo tudi v uredništvu Radia Ognjišče!

Slovenci po svetu
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju