Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Sveta dežela (foto: Pixabay)
Sveta dežela | (foto: Pixabay)

Krevs: Hamas je izdal humanost Palestincev

Novice | 14.10.2023, 14:38 Marjana Debevec

Teden dni po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael se nasilje med stranema nadaljuje. Mnogi Palestinci po izteku roka za evakuacijo zapuščajo severni del Gaze. Številne organizacije, med njimi Združeni narodi, opozarjajo, da takšnega premika več kot milijona ljudi ni mogoče izvesti brez uničujočih humanitarnih posledic.

Medtem se izraelske sile pripravljajo na kopensko ofenzivo, njihove enote so ponekod že vdrle v Gazo. Samo v zadnjih 24 urah je bilo tam ubitih 324 ljudi, od tega 126 otrok. Doslej je bilo na območju Gaze ubitih več kot 2000 Palestincev, med njimi več kot 700 otrok. Hamas pa je po izraelskih podatkih doslej ubil več kot 1300 ljudi.

V Egiptu, ob mejnem prehodu z Gazo, je medtem pristalo letalo Svetovne zdravstvene organizacije z nujnimi zdravstvenimi pripomočki. V Gazo jih bodo dostavili takoj, ko bo oblikovan humanitarni koridor čez mejni prehod Rafa.

Poklicali smo novinarja Nejca Krevsa, ki je sodelovanje z Radiem Ognjišče začel prav na dan Hamasovega terorističnega dejanja na Izrael.

Izrael nadaljuje z močnimi ofenzivami proti Hamasu. Videli smo minule dni napade na Hamasovo infrastrukturo, sedaj pa še napovedan vdor Izraelskih sil v Gazo, na palestinsko stran. Kaj se dogaja?

Dejstvo je, da so izraelske sile že prisotne v Gazi, vendar ne moremo še govoriti o kopenski ofenzivi. Njeni glavi cilji so skrivališča Hamasovih skrajnežev, ki jih je sila težko najti.

Skrivajo se v šolah, bolnišnicah, mošejah ter stanovanjskih stavbah, rovih in tunelih pod Gazo, zato je sila težko zagotoviti varnost civilistov, pogosto jih namreč Hamas jemlje za živi ščit. Bojim se, da se je enako zgodilo z zajetimi talci. Hamas in Islamski džihad si ne želita, da bi prišlo do množične evakuacije civilistov.

Kopenske in zračne sile Izraela pa so v nenehni pripravljenosti, zeleno luč bo dal premier Netanjahu, katerega politična usoda je v rokah te vojne. Obveščevalni viri trdijo, da želijo Američani kupiti nekaj časa Palestincem, zato ne vemo povsem, kdaj bo do začetka kopenske ofenzive izraelske vojske sploh prišlo.

Dejstvo je, da je v igri tudi Egipt, ki prav tako meji na Gazo in ima mejni prehod pri Rafi. Vzpostavitev humanitarnega konvoja je vse bolj otežena, resnici na ljubo pa si tudi Egipt ne želi palestinskih beguncev.

Danes naj bi se sicer iztekel rok, ki bo morda podaljšan, za umik palestinskih civilistov iz severa Gaze, vendar zdaj je že gotovo tudi to, da bodo številni ostali ujeti in prepuščeni (ne)milosti izraelske vojske.

Ob tem velja poudariti, da so izraelski vojaki IDF ponekod v Gazi že našli mrtva trupla Izraelcev, spomnimo v Gazi je ujetih več kot 120 talcev, med njimi tudi številni tuji državljani. Otroci, starejši, turisti, delavci, cele družine ...

Izraelska vojska je še sporočila, da je v raketnem napadu na položaje Hamasa ubila enega izmed arhitektov krvavih pokolov na jugu Izraela Merada Abuja Merada.

Novinar Nejc Krevs
Novinar Nejc Krevs © RTV

Vidimo da bo tukaj veliko žrtev. Ali zaradi politike Hamasa sedaj žrtev postaja Palestinsko ljudstvo?

Gotovo. Hamas ni le ubil palestinske aspiracije po lastni državi, temveč izdal humanost Palestincev. V luči brutalnih dogodkov na jugu Izraela, je palestinsko ljudstvo demonizirano.

Hamas, ki vlada v Gazi od leta 2007, je skrajno militantno gibanje, ki ga imata Evropska unija in Združene države Amerike za teroristično organizacijo. Izkazalo se je, da povsem upravičeno, saj prizori posilstev in pobojev spominjajo na delovanje Islamske države oziroma organizacije Daesh.

Naj ob tem dodam, da so politični veljaki Hamasa na varnem. Eno prepoznavnejših imen Hamasa Ismail Haniyeh je rezident Dohe, iz uživa razkošno življenje v Katarju, medtem ko palestinsko ljudstvo živi v katastrofalnih razmerah.

V Gazi na 365 kvadratnih kilometrih živi 2,3 milijona ljudi. 50 odstotkov prebivalstva je mlajših od 18 let. Močno so odvisni od humanitarne pomoči. To je žalostna podoba palestinske politične elite, ki je za talca vzelo cel palestinski narod. Razmere so nekoliko boljše na Zahodnem bregu, kjer vlada Fatah s predsednikom Abasom na čelu ...

Vas je skoraj da enotna podpora sveta Izraelu pri tem presenetila, slišali pa smo tudi precej drugih stališč, tudi iz Slovenije. Kaj tovrstne podpore prinašajo?

Malo me je presenetila, saj je navadno mednarodno oko bolj solidarno s Palestinci, vendar so tokrat palestinski skrajneži storili prevelike civilizacijske odklone, da bi Zahod odpuščal ali ostal modro tiho.

Pred tednom dni še nismo govorili o bitki med dvema vojskama, govorili smo o realnosti terorizma, ki je ponižal tako Izraelce kot Palestince. Oboji so žrtve, oboji potrebujejo empatijo.

Če ne bomo znali biti solidarni z Izraelom, če Palestincem ne bomo znali ponuditi roke in če se terorizmu ne bomo odločno uprli, bomo kmalu Evropejci nove žrtve, saj terorizem ne pozna barve kože, ne pozna verskega, etničnega ali politične prepričanja.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...