Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Andrej Gadžijev (foto: transplant.si)
Dr. Andrej Gadžijev | (foto: transplant.si)

Slovenija se po številu darovalcev uvršča zelo visoko

Slovenija | 14.10.2023, 10:08 Nataša Ličen

Vsako drugo oktobrsko soboto obeležujemo Evropski dan darovanja organov in tkiv. Sporočilo letošnjega dogodka je, da ima vsak pravico in možnost odločanja glede darovanja organov. Odločitev se vedno upošteva, najpomembneje je, da se opredelim po premisleku in brez občutka prisile.

Med državami, ki imajo zgolj program darovanja po ugotovljeni možganski smrti, smo bili v letu 2022 celo prvi na svetu, prav tako po številu presajenih src na milijon prebivalcev.


Andrej Gadžijev, dr. med, direktor Slovenija-transplant pojasnjuje: »Letošnji rezultati so zelo dobri in primerljivi z odličnimi lanskimi. Po zaključenem tretjem četrtletju smo v donorskem programu zabeležili sedeminšestdeset primernih darovalcev, enainštirideset pa je bilo dejanskih, se pravi, da je bil vsaj en organ uspešno presajen v prejemnika. Umrli darovalci in darovalke so podarili 138 organov. Do začetka oktobra pa je bilo v UKC Ljubljana presajenih 91 organov našim prejemnikom.


Evropski dan darovanja je vsakoletna priložnost, da se javno zahvalimo svojcem, ki so ob izgubi bližnje osebe sprejeli odločitev in podprli darovanje organov.

Današnji dan je tudi priložnost za zahvalo vsem, ki so se glede darovanja že opredelili in številčnim strokovnim ekipam, ki sodelujejo v postopkih od darovanja do presaditve. Zaupanje in sodelovanje vseh pripelje do tako dobrih rezultatov«.

Vedno večje zavedanje o možnosti darovanja organov

»Do konca septembra se je osemdeset odstotkov svojcev med pogovorom po smrti bližnjega odločilo za darovanje. To kaže, da so ljudje solidarni, naklonjeni darovanju, in da že precej dobro poznajo rezultate našega dela.«

Opredelitev je hitra, varna in enostavna.
Opredelitev je hitra, varna in enostavna. © transplant.si

Barbara Hudournik, dr. med., dolgoletna bolnišnična transplantacijska koordinatorica pa pravi: »Opažam da ljudje vedno bolj poznajo možnost darovaja organov. Pred leti so se s tem pogosto prvič srečali šele v trenutku, ko so izgubili ljubljeno osebo. V takih okoliščinah je zelo težko predelati številne informacije, ki jih je potrebno predstaviti. Sedaj so ljudje praviloma sezanjeni, da je po smrti mogoče darovati organe. Jih pa vse skupaj še vedno preseneti, saj nihče ne pričakuje, da se bo sam znašel v okoliščinah, v katerih se bo potrebno opredeliti glede darovanja."

Elektronska opredelitev prek portala eUprava je hitra, varna in enostavna.

Zelo lepi so pogovori, ko svojci želijo darovati organe in jim to predstavlja tolažbo v sicer grozni situaciji.

"Ravno pred kratkim sem doživela, da me je hči pokojnika ob omembi, da sem koordinatorica za transplanacije, prehitela. Še preden sem predstavila možnost darovanja organov, se je zahvalila za to izredno priložnost, saj da je bil oče vedno pripravljen pomagati, in bi si to želel. Zdelo se ji je, da oče lepše smrti ne bi mogel imeti. Takšni pogovori so tudi gonilo za moje delo, ki je sicer tako strokovo kot čustveno izredno naporno.«

Premislite in se opredelite

Pogovori o darovanju med svojci in jasno stališče do darovanja, ki ga človek izrazi v času življenja, tudi z opredelitvijo v registru, pomembno razbremeni svojce v njihovih najtežjih trenutkih. Sicer prihaja do situacij, ko se naklonjeni darovanju sprašujejo, ali bi si pokojni to res želel. Težavo predstavljajo tudi različna stališča znotraj družine, ko so eni člani družine za darovanje, drugi pa mu nasprotujejo. Razdor v družini je nepotrebno in dodatno breme v že sicer čustveno zahtevnih situacijah.

Nova spletna stran

Zato starejše od 15 let pozivajo k premisleku in opredelitvi glede darovanja za časa življenja. Za boljše razumevanje področja so razvili novo spletišče za še boljše podajanje kredibilnih in preverjenih informacij o darovanju organov splošni, strokovni javnosti, bolnikom in medijem.

Andrej Gadžijev zato ob tej priložnosti vabi: »Obiščite prenovljeno spletno stran Slovenija-transplanta (www.slovenija-transplant.si) in se na podlagi informacij zamislite, kakšna bo vaša zadnja zapuščina. Si želite še komu pomagati po svoji smrti, ali ne? Vsak ima pravico in možnost odločanja. Odločitev vedno upoštevamo. Za nas je najpomembneje, da se opredelite po premisleku in brez občutka prisile. To je tudi ključno sporočilo letošnjega evropskega dneva darovanja.

Prostori zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenija - transplant
Prostori zavoda RS za presaditev organov in tkiv Slovenija - transplant © transplant.si

Elektronska opredelitev prek portala eUprava je hitra, varna in enostavna. Osebno pa obiščite eno od mest za opredelitev po Sloveniji. Seznam lokacij je objavljen na spletni strani Slovenija-transplanta.«

Slovenija, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...