Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Splavljeni otrok tolaži svojo mater (foto: ARO)
Splavljeni otrok tolaži svojo mater | (foto: ARO)

Prižgimo svečko za umrle otroke

Novice | 15.10.2023, 00:10 Marjana Debevec

Danes je mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Zavod ŽIV!M popoldne pripravlja spominsko slovesnost ob znamenju za vse umrle otroke na pokopališču Podkraj pri Velenju. Na dogodku s kulturnim programom bodo v spomin na umrle otroke prižgali svečke z imeni otrok. Z otroki, umrlimi zaradi splava, se matere spravijo in na novo zaživijo tudi na duhovnih vajah Rahelin vinograd. Dve med njimi smo gostili v oddajah Srečanja.

Mamam po splavu, še posebej če je šlo za umetno prekinitev nosečnosti, pogosto žalovanje ni dovoljeno, češ da so imele pravico do tega dejanja. Mnoge med njimi trpijo dolga leta in tudi desetletja, posledice ran pa se kažejo na različnih področij.

Ena med njimi, anonimno smo jo poimenovali Marija, je za naš radio povedala, da praznino poskušala zapolniti s podjetništvom, uspehi, vendar je kljub vsemu temu padala v vedno globlje brezno. Novo življenje je našla po 40 letih na duhovnih vajah Rahelin vinograd.

»Ko sem meditacijo zaprla oči, sem videla te svoje otroke – jaz sem imela tudi spontani splav – v Jezusovem naročju, oziroma kako jih on objema, kako jih vodi po teh travnikih, kako nabirajo rožice, kako so veseli. Začutila sem veselje, da imam tam zgoraj nekoga, ki me čaka.«

Podobno je svoje srečanje s splavljenim otrokom doživela tudi Janja Kolenc, ki je na Rahelinem vinogradu končno lahko žalovala.

»To mi je manjkalo in res tam sem jokala, doživela simbolično srečanje s svojim otrokom, ga imela priložnost poimenovati, se posloviti od njega v žalni slovesnosti in priznati, da to življenje je bilo in da je zdaj pri Bogu. Za moje življenje zdaj je zelo važno to, da sem doživela to, da mi Bog odpušča, da sem svobodna.«

Spominsko obeležje nerojenim otrokom na Podkraju pri Velenju
Spominsko obeležje nerojenim otrokom na Podkraju pri Velenju © Darja Pečnik

Kraj, kjer lahko starši odložijo svojo žalost zaradi otroka umrlega med nosečnostjo, ali kmalu po rojstvu, je tudi spominsko obeležje na pokopališču Podkraj pri Velenju, kjer se bo ob 16.00 uri začela slovesnost s kulturnim programom. Zbrani bodo v spomin na umrle otroke prižgali svečke z njihovimi imeni.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...