Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež med splošno avdienco (foto: Vatican News)
Papež med splošno avdienco | (foto: Vatican News)

Papež: Takoj izpustite talce!

Novice | 11.10.2023, 12:15 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob sklepu današnje splošne avdience molil za žrtve vojne med Izraelom in Palestino. Pozval je k takojšnji izpustitvi talcev ter obsodil terorizem.

»Molim za družine, katerih prazničen dan se je spremenil v dan žalovanja. Pozivam, da talce takoj izpustijo. Pravica tistih, ki so napadeni, je, da se branijo, vendar me zelo skrbi popolno obleganje, v katerem živijo Palestinci v Gazi, kjer je tudi veliko nedolžnih žrtev.

Terorizem in ekstremizem ne pripomoreta k rešitvi spora med Izraelci in Palestinci, ampak podžigata sovraštvo, nasilje in maščevanje ter samo povzročata obojim trpljenje.
Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak miru, ki bo zgrajen na pravičnosti, dialogu in pogumu bratstva.«

Sveta Bakhita junaški zgled odpuščanja

Sicer pa je sveti oče pri današnji katehezi nadaljeval razmišljanje o gorečnosti oznanjevanja evangelija. Za zgled nam je tokrat postavil pričevanje sestre Jožefine Bakhite. Njena gorečnost temelji na želji po odpuščanju tudi tistim, ki so ji storili hudo.

Sudanska svetnica, ki je bila sužnja od sedmega leta, je osvobajajočo moč svojega življenja našla v usmiljenju in razumevanju: daje nam luč upanja v teh težkih časih nezaupanja in nezaupanja do drugih, je še dejal Frančišek.

Novice
 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...