Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež med splošno avdienco (foto: Vatican News)
Papež med splošno avdienco | (foto: Vatican News)

Papež: Takoj izpustite talce!

Novice | 11.10.2023, 12:15 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob sklepu današnje splošne avdience molil za žrtve vojne med Izraelom in Palestino. Pozval je k takojšnji izpustitvi talcev ter obsodil terorizem.

»Molim za družine, katerih prazničen dan se je spremenil v dan žalovanja. Pozivam, da talce takoj izpustijo. Pravica tistih, ki so napadeni, je, da se branijo, vendar me zelo skrbi popolno obleganje, v katerem živijo Palestinci v Gazi, kjer je tudi veliko nedolžnih žrtev.

Terorizem in ekstremizem ne pripomoreta k rešitvi spora med Izraelci in Palestinci, ampak podžigata sovraštvo, nasilje in maščevanje ter samo povzročata obojim trpljenje.
Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak miru, ki bo zgrajen na pravičnosti, dialogu in pogumu bratstva.«

Sveta Bakhita junaški zgled odpuščanja

Sicer pa je sveti oče pri današnji katehezi nadaljeval razmišljanje o gorečnosti oznanjevanja evangelija. Za zgled nam je tokrat postavil pričevanje sestre Jožefine Bakhite. Njena gorečnost temelji na želji po odpuščanju tudi tistim, ki so ji storili hudo.

Sudanska svetnica, ki je bila sužnja od sedmega leta, je osvobajajočo moč svojega življenja našla v usmiljenju in razumevanju: daje nam luč upanja v teh težkih časih nezaupanja in nezaupanja do drugih, je še dejal Frančišek.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...