Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med splošno avdienco (foto: Vatican News)
Papež med splošno avdienco | (foto: Vatican News)

Papež: Takoj izpustite talce!

Novice | 11.10.2023, 12:15 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob sklepu današnje splošne avdience molil za žrtve vojne med Izraelom in Palestino. Pozval je k takojšnji izpustitvi talcev ter obsodil terorizem.

»Molim za družine, katerih prazničen dan se je spremenil v dan žalovanja. Pozivam, da talce takoj izpustijo. Pravica tistih, ki so napadeni, je, da se branijo, vendar me zelo skrbi popolno obleganje, v katerem živijo Palestinci v Gazi, kjer je tudi veliko nedolžnih žrtev.

Terorizem in ekstremizem ne pripomoreta k rešitvi spora med Izraelci in Palestinci, ampak podžigata sovraštvo, nasilje in maščevanje ter samo povzročata obojim trpljenje.
Bližnji vzhod ne potrebuje vojne, ampak miru, ki bo zgrajen na pravičnosti, dialogu in pogumu bratstva.«

Sveta Bakhita junaški zgled odpuščanja

Sicer pa je sveti oče pri današnji katehezi nadaljeval razmišljanje o gorečnosti oznanjevanja evangelija. Za zgled nam je tokrat postavil pričevanje sestre Jožefine Bakhite. Njena gorečnost temelji na želji po odpuščanju tudi tistim, ki so ji storili hudo.

Sudanska svetnica, ki je bila sužnja od sedmega leta, je osvobajajočo moč svojega življenja našla v usmiljenju in razumevanju: daje nam luč upanja v teh težkih časih nezaupanja in nezaupanja do drugih, je še dejal Frančišek.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...