Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Študenti zbrani pri maši v cerkvi sv. Ane v Kopru (foto: s. Helena Eržen)
Študenti zbrani pri maši v cerkvi sv. Ane v Kopru | (foto: s. Helena Eržen)

Študenti z mašami začeli akademsko leto

Novice | 11.10.2023, 11:00 Marjana Debevec

V Kopru in Ljubljani so se sinoči pri svetih mašah zbrali profesorji in študenti. Skupaj so prosili Svetega Duha za novo akademsko leto.

V ljubljanski stolnici je sveto mašo daroval nadškof Stanislav Zore. Profesorjem in vsem, ki delujejo v vzgojno izobraževalnem procesu je zaželel kmečke pameti, ki je zahtevna in gleda v prihodnost.

»Svoje študente naučite, da bodo odkrivali in spoznavali zakone sveta, in da bodo vedno z zdravim kritičnim duhom preverjali vse, kar jim boste ponudili vi ali kdo drug. Ne ponujajte jim 'artiklov' po zadnji modi, pa naj se zdijo še tako prebujeni. Pomagajte jim do pravih spoznanj.«

Študente in študentke pa je nadškof Zore prosil, naj vsaj toliko časa, kot bodo posvetili znanosti, posvetijo oblikovanju samega sebe, da bodo rasli v poštene in pokončne ljudi. Vsa skrivnost je v tem, da se naučijo poslušati, kaj jim govori Jezus.

»Zato naj bo vaše življenje v tem študijskem letu uravnoteženo med poslušanjem Božje volje, da vas bo vse, kar boste spoznali, česar se boste naučili in za kar se boste usposobili, vodilo proti vedno večji svobodi.«

Bog nas pošilja k ljudem, je zatrdil nadškof Zore in jih povabil, naj svet tudi zaradi njihovega znanja in vsega, kar so, postane boljši.

Slavko Rebec blagoslavlja študentke in študente
Slavko Rebec blagoslavlja študentke in študente © s. Helena Eržen

V cerkvi sv. Ane v Kopru se je sinoči zbralo približno 80 študentov. Vikar za koprsko škofijo Slavko Rebec jih je spodbudil k zavzetemu opravljanju svojih nalog, hkrati pa naj ob tem ne pozabijo tudi na najboljši del življenja – sedeti ob Jezusovih nogah.

Konkretno jih je izzval, naj v študentskih domovih po sobah v mesecu oktobru vsak dan skupaj zmolijo desetko rožnega venca.

V Mariboru bo sveta maša ob začetku akademskega leta prihodnjo sredo.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...