Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež z nekaterimi udeleženkami na sinodi (foto: Vatican News)
Papež z nekaterimi udeleženkami na sinodi | (foto: Vatican News)

Kardinal Hollerich: Med udeleženci sinode je lahko nekaj napetosti, ampak gremo naprej kot bratje in sestre

Novice | 09.10.2023, 13:34 Marjana Debevec

V Vatikanu se nadaljuje sinoda škofov in drugih predstavnikov krajevnih cerkva z vsega sveta. Glavni poročevalec kardinal Hollerich je v izjavi za medije povedal, da sicer pričakujejo kakšno napetost med udeleženci, vendar se ni treba bati, dokler bodo bratje in sestre, ki hodijo skupaj.

Udeleženci sinode so danes po skupinah začeli obravnavati drugi del delovnega dokumenta, ki govori o tem, kako naša krščanska skupnost izžareva navzven. Poskušajo odgovoriti na vprašanje: Kako biti bolj v polnosti znamenje in orodje edinosti z Bogom in edinosti človeške družine.

V tem drugem tednu zasedanja želijo dati konkretne odgovore na določena vprašanja in izraziti Božjo ljubezen tudi tistim, za katere se zdi, da ogrožajo našo identiteto.

Udeleženci sinodo začenjajo z molitvijo
Udeleženci sinodo začenjajo z molitvijo © Vatican News

Sicer pa sinodo vsak dan začnejo z molitvijo in meditacijo. Vmes imajo tudi trenutke tišine za osebni pogovor z Bogom. Po besedah kardinala Hollericha so v prejšnjem tednu imeli možnost splesti medsebojne vezi in tako vedno bolj od posameznika prehajajo k skupnosti.

Od danes dela potekajo v manjših krogih, nekaj udeležencev pa je tudi zbolelo za covidom.

Kardinal Hoolerich, glavni poročevalec na sinodi
Kardinal Hoolerich, glavni poročevalec na sinodi © Vatican News

Dela po skupinah se udeležuje tudi papež Frančišek
Dela po skupinah se udeležuje tudi papež Frančišek © Vatican News

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...