Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Novinarska konferenca ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. (foto: STA)
Novinarska konferenca ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. | (foto: STA)

Videtič: »Če je najprej tunkala sebe, je zdaj začela tunkati celo koalicijo«

Slovenija | 06.10.2023, 17:24 Rok Mihevc

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo. Ne želi namreč, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. O tem je tudi že obvestila premierja Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil Državni zbor. V odstopni izjavi je zapisala, da ima čisto vest, saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Za komentar na dogajanje smo prosili političnega komentatorja Mirana Videtiča.

V zadnjem pogovoru ste rekli, da niste presenečeni zaradi afere, ste presenečeni zdaj zaradi njenega odstopa?

Presenečen toliko, da sta bila premierjem Golobom edina, ki sta upala, da lahko ministrica ostane. Mislim, da je že prejšnji teden širša javnost povedala svoje mnenje. Kasneje so se začeli pritiski vseh deležnikov v tej vladi, od koalicijskih partnerjev, provladno usmerjenih nevladnikov, skratka vseh, ki sodelujejo v tej vladi, tudi medijev in bilo je samo vprašanje, kdaj bo primorana v ta odstop.

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Je pa ta medijska gonja trajala kar nekaj dni, tej aferi sta bili posvečeni celo dve oddaji Tarča, ki je razkrila nepravilnost. Ste presenečeni nad odzivom medijev?

Ne bi rekel, da je to gonja, ker to je naravno delo medijev, ker obtožbe so bile tako hude in s takimi dokazi, da se enostavno kaj takega politično ne da preživeti. Pravzaprav je ona ministrica že en teden brez kakršnegakoli političnega vpliva. Glede na to, da vendarle vodi resor, ki je v teh težkih trenutkih precej vpliven in pomemben, mislim predvsem na pogajanja s sindikati, bi bilo nadaljnjo trmarjenje pri njenem ostanku politični samomor. Če je prejšnji teden sebe tunkala, je v teh dneh začela tunkati celotno vladno koalicijo, zato je to logičen izplen te afere. Mediji so odigrali korektno in koristno vlogo.

Če je prejšnji teden sebe tunkala, je v teh dneh začela tunkati celotno vladno koalicijo, zato je to logičen izplen te afere. 

Kako ocenjujete ostale kadrovske spremembe, ki se obetajo v vladi?

No, saj pravzaprav niti ne vemo še, kako široko se bo šlo. Vemo za Šinkov in Brežana, sam ocenjujem, da je pod to vlado potrebna široka rekonstrukcija imen, mislim pa da celo da trije partnerji v vladni koaliciji Levice ne vidim kot stranke, ki bi spadala ta trenutek v ta segment oz. v to okolje kot vladna stranka. Ne samo široka rekonstrukcija, mislim, da bi moralo priti tudi do novih koalicijskih pogodb, kar pa je v tem primeru težko, ker je ta vlada zavozila vse, kar se je zavoziti dalo in dvomim, da ima poleg teh treh strank še kakšen koalicijski potencial. Tu mislim predvsem na NSi, ki je vendarle bila ves čas blizu, pa so se še oni zadnje dni odločili, da v to vlado gotovo ne vstopijo.

Slovenija
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.