Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Novinarska konferenca ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. (foto: STA)
Novinarska konferenca ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. | (foto: STA)

Videtič: »Če je najprej tunkala sebe, je zdaj začela tunkati celo koalicijo«

Slovenija | 06.10.2023, 17:24 Rok Mihevc

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo. Ne želi namreč, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. O tem je tudi že obvestila premierja Roberta Goloba, ki bo po prihodu s službene poti o tem obvestil Državni zbor. V odstopni izjavi je zapisala, da ima čisto vest, saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Za komentar na dogajanje smo prosili političnega komentatorja Mirana Videtiča.

V zadnjem pogovoru ste rekli, da niste presenečeni zaradi afere, ste presenečeni zdaj zaradi njenega odstopa?

Presenečen toliko, da sta bila premierjem Golobom edina, ki sta upala, da lahko ministrica ostane. Mislim, da je že prejšnji teden širša javnost povedala svoje mnenje. Kasneje so se začeli pritiski vseh deležnikov v tej vladi, od koalicijskih partnerjev, provladno usmerjenih nevladnikov, skratka vseh, ki sodelujejo v tej vladi, tudi medijev in bilo je samo vprašanje, kdaj bo primorana v ta odstop.

Miran Videtič
Miran Videtič © Rok Mihevc

Je pa ta medijska gonja trajala kar nekaj dni, tej aferi sta bili posvečeni celo dve oddaji Tarča, ki je razkrila nepravilnost. Ste presenečeni nad odzivom medijev?

Ne bi rekel, da je to gonja, ker to je naravno delo medijev, ker obtožbe so bile tako hude in s takimi dokazi, da se enostavno kaj takega politično ne da preživeti. Pravzaprav je ona ministrica že en teden brez kakršnegakoli političnega vpliva. Glede na to, da vendarle vodi resor, ki je v teh težkih trenutkih precej vpliven in pomemben, mislim predvsem na pogajanja s sindikati, bi bilo nadaljnjo trmarjenje pri njenem ostanku politični samomor. Če je prejšnji teden sebe tunkala, je v teh dneh začela tunkati celotno vladno koalicijo, zato je to logičen izplen te afere. Mediji so odigrali korektno in koristno vlogo.

Če je prejšnji teden sebe tunkala, je v teh dneh začela tunkati celotno vladno koalicijo, zato je to logičen izplen te afere. 

Kako ocenjujete ostale kadrovske spremembe, ki se obetajo v vladi?

No, saj pravzaprav niti ne vemo še, kako široko se bo šlo. Vemo za Šinkov in Brežana, sam ocenjujem, da je pod to vlado potrebna široka rekonstrukcija imen, mislim pa da celo da trije partnerji v vladni koaliciji Levice ne vidim kot stranke, ki bi spadala ta trenutek v ta segment oz. v to okolje kot vladna stranka. Ne samo široka rekonstrukcija, mislim, da bi moralo priti tudi do novih koalicijskih pogodb, kar pa je v tem primeru težko, ker je ta vlada zavozila vse, kar se je zavoziti dalo in dvomim, da ima poleg teh treh strank še kakšen koalicijski potencial. Tu mislim predvsem na NSi, ki je vendarle bila ves čas blizu, pa so se še oni zadnje dni odločili, da v to vlado gotovo ne vstopijo.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...