Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Gripa, prehlad, covid - hitro se lahko zameša, za katero bolezen gre, saj so znaki podobni (foto: Brittany Colette / Unsplash)
Gripa, prehlad, covid - hitro se lahko zameša, za katero bolezen gre, saj so znaki podobni | (foto: Brittany Colette / Unsplash)

Zdravnica Eva Vodnik o prednostih, ki jih prinaša cepljenje proti gripi in covidu-19

Slovenija | 07.10.2023, 09:43 Alen Salihović

V Zdravstvenih domovih po državi se v teh dneh začenja cepljenje proti sezonski gripi. V Ljubljani so z izvajanjem začeli že v sredo v zdravstvenem domu v Šentvidu. Cepljenje poteka pri osebnih zdravnikih, v nekaterih enotah so organizirani tudi termini organiziranega cepljenja v cepilnih ambulantah. Na cepljenje se zainteresirani naročijo v ambulanti osebnega zdravnika po telefonu ali elektronski pošti. O pomenu cepljenja proti gripi in covidu-19 je za naš radio spregovorila družinska zdravnica dr. Eva Vodnik.

Gripa je akutna virusna bolezen dihal, ki jo povzročajo virusi gripe in se pojavlja predvsem v zimskih mesecih. Prenaša se s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju, ter preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Približno 1-3 dni po okužbi se pojavijo bolezenski simptomi in znaki: mrazenje, izčrpanost, visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in kosteh, dražeč občutek v žrelu in suh kašelj. Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh, piše na spletni strani ZD Ljubljana.

Zdravnica Eva Vodnik je spomnila, da je cepljenje proti gripi priporočljivo še zlasti za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke, nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo, pri katerih bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo.

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe

Za zaščito je potreben en odmerek cepiva pred vsako sezono gripe. Otroci mlajši od 9 let, ki še nikoli prej niso bili cepljeni proti gripi, praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne.

Slovenija, Zdravstvo, Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.