Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Narava sonce (foto: )
Narava sonce | (foto: )

Laudate Deum, nadaljevanje papeževe okoljske okrožnice

Svet | 05.10.2023, 09:41 Marta Jerebič

Vatikan je na včerajšnji god Frančiška Asiškega objavil nadaljevanje papeževe okoljske okrožnice Laudato sí, ki jo je napisal leta 2015. Drugi del nosi naslov »Laudate Deum« oziroma Hvaljen Bog in je klic k odgovoru na podnebno krizo.

Svet se sesuva in se morda bliža točki preloma,« je zapisal papež. V dokumentu je kritičen do zanikovalcev. Poudarja, da je človeški izvor globalnega segrevanja nesporen. Dodaja, da prizadevanje za skrb skupnega doma izhaja iz krščanske vere. Spodbuda je objavljena zlasti v luči podnebne konference, ki bo konec novembra in v začetku decembra v Dubaju. 

Svet
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...