Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Narava sonce (foto: )
Narava sonce | (foto: )

Laudate Deum, nadaljevanje papeževe okoljske okrožnice

Svet | 05.10.2023, 09:41 Marta Jerebič

Vatikan je na včerajšnji god Frančiška Asiškega objavil nadaljevanje papeževe okoljske okrožnice Laudato sí, ki jo je napisal leta 2015. Drugi del nosi naslov »Laudate Deum« oziroma Hvaljen Bog in je klic k odgovoru na podnebno krizo.

Svet se sesuva in se morda bliža točki preloma,« je zapisal papež. V dokumentu je kritičen do zanikovalcev. Poudarja, da je človeški izvor globalnega segrevanja nesporen. Dodaja, da prizadevanje za skrb skupnega doma izhaja iz krščanske vere. Spodbuda je objavljena zlasti v luči podnebne konference, ki bo konec novembra in v začetku decembra v Dubaju. 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.