Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik vlade Robert Golob (foto: STA)
Predsednik vlade Robert Golob | (foto: STA)

So Brežana in Šinkovo odnesle zahteve po prepovedi kmetovanja oz. lovljenje nutrij, volkov in medvedov?

Slovenija | 04.10.2023, 18:18 Alen Salihović

Današnji dan je minil v znamenju ugibanj, kdo bo odšel sam iz vlade in koga bo razrešil državni zbor. Sedaj je jasno. Premier Robert Golob je v državni zbor že poslal predlog za razrešitev ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra Uroša Brežana. Šinko je že pred tem povedala, da odstopne izjave ne bo podpisala. Kaj s tem sporoča vladi smo vprašali urednika tednika Domovina Tina Mamića, ki je momentiral tudi, da kljub številnim očitkom ne namerava oditi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Golob za STA

Premier Robert Golob je danes v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja pa Marjan Šarec, je Golob dejal v pogovoru za STA.

Urednika tednika Domovina Mamiča smo vprašali ali se Robertu Golobu ruši vlada ali jo ruši sam. Spomnil je, da so politični analitiki opozarjali, da bi jeseni lahko menjali Goloba, a ga sedaj zaradi poplav ne bodo, da pa zaradi tega prihaja do rekonstrukcije.

Odločnost kmetijske ministrice Irene Šinko, da ne bo podpisala odstopa in da želi, da jo razreši državni zbor je Mamič pozdravil. Zahtevo po odstopu pa pripisal Gibanju Svoboda, ki vse bolj kaže, kako totalitarna stranka je.

Ali so okolje in prostor ter kmetijstvo prevzele nevladne organizacije in njihove zahteve po prepovedi oz. zmanjšanju kmetovanja, lovljenje nutrij, volkov in medvedov pa je opozoril, da bi lahko za željo po odhodu omejenih ministrov stala partnerka Roberta Goloba, Tina Gaber.

O ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik pa je dejal, da ima več težav, kot zgolj potovanje v New York in razpisa za nevladne organizacije. Pri tem je spomnil tudi na objave na družbenem omrežju X, nekdanjem tviterju o njenem domnevno neprimernem ravnanju. Vse pa bo morala pojasniti v državnem zboru, če bo do interpelacije prišlo.

Ob koncu smo Mamića vprašali še, ali lahko govorimo o začetku konca te vlade.

Vabljeni k poslušanju pogovora.

Slovenija, Politika, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...