Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škofje, udeleženci sinode (foto: Vatican Media)
Škofje, udeleženci sinode | (foto: Vatican Media)

»Nismo tukaj, da bi imeli parlamentarno srečanje«

Svet | 04.10.2023, 12:02 Marta Jerebič

Na današnji praznik sv. Frančiška Asiškega se je v Vatikanu začela škofovska sinoda o sinodalnosti. Papež Frančišek jo je odprl s sveto mašo, ki jo je daroval na Trgu sv. Petra, skupaj z 21 novimi kardinali, celotnim kardinalskim zborom in udeleženci sinode.

Papež Frančišek nas vabi, da se današnjih izzivov in težav ne lotevamo z razdiralnim in konfliktnim duhom. S pogledom, osredotočenim na Boga, moramo biti Cerkev, ki posluša, se pogovarja in ni notranje razdeljena. Udeležencem sinode je dejal, da jim ni treba slediti posvetnemu pogledu, ki je sestavljen iz človeških strategij, političnih preračunavanj in ideoloških bitk. "Nismo tukaj, da bi imeli parlamentarno srečanje ali oblikovali reformo," je dejal papež.

Sinoda, dragi bratje in sestre, ni parlament, protagonist je Sveti Duh. Tukaj smo, da hodimo skupaj z Jezusovim pogledom, ki blagoslavlja Očeta in sprejema utrujene in zatirane.

Ta Jezusov pogled nas vabi, da smo gostoljubna Cerkev, ne z zaprtimi vrati, ampak dialoška. Hkrati naj sredi vznemirjenih valov našega časa Cerkev ne izgubi svoje duše, naj se ne prepusti priročnim rešitvam ali dovoli, da ji svet narekuje svojo agendo, je dejal papež.

Prvo zasedanje v dvorani Pavla VI. bo sledilo popoldne. Uvodne nagovore bodo imeli papež, generalni tajnik sinode kardinal Mario Grech in glavni poročevalec kardinal Jean-Claude Hollerich, ki bo predstavil delovni dokument. Sinodalnega zasedanja se udeležuje 464 oseb. Od njih jih ima 365 volilno pravico, prvič bo imelo volilno pravico tudi 54 žensk. Prisotnih je tudi 20 delegatov vzhodnih Cerkva in dva kitajska škofa, ki ju je imenoval papež.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...