Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Nataša Pirc Musar (foto: Rok Mihevc)
Nataša Pirc Musar | (foto: Rok Mihevc)

Ali se bo predsednica države vključila v proces sprave?

Slovenija | 04.10.2023, 10:21 s. Meta Potočnik

Začasna pokopališča na Teznem pri Mariboru, kostnice v Škofji Loki ter provizorična »začasna skladišča« nepokopanih žrtev iz Macesnove gorice so velik madež demokratične države Slovenije, so prepričani vsi, ki delujejo na področju sprave. Včeraj je štiri njihove predstavnike sprejela predsednica države Nataša Pirc Musar. Ali jih je načelno podprla v njihovih prizadevanjih?

Za besedami tudi dejanja?

Osrednji temi sta bili sprava in napori za zagotovitev dostojnega pokopa žrtev povojnih pobojev, kar zagovarja tudi Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Člani Vseposvojitve, Društva Nove zaveze, Združeni ob lipi sprave in Prebudimo Slovenijo od predsednice želijo zagotovilo svojim prizadevanjem, je dejala Vlasta Doležal Rus. »Ona je zatrjevala, da stoji za nami, tudi je dejala, da se želi še sestati z nami in seznaniti z zadevami, bomo pa videli, če za besedami stojijo tudi dejanja.«

Kaj pričakujejo od Nataše Pirc Musar?

Člani društev so tudi izrazili prizadetost zaradi ukinitve 17. maja kot Dneva spomina na žrtve komunizma. Od predsednice pričakujejo, da trenutna oblast to krivico žrtvam in svojcem čim prej popravi in svojcem ponovno vrne spominski dan na njihove drage. Jasno je, da si osnovna stališča precej nasprotujejo. »Odnos do zgodovine, tudi to, kar je ona povedala, se nam zdi, da je v tem smislu, kot je pred nekaj dnevi povedal nadškof Marjan Turnšek na Teharjah, da še vedno vlada v naši državi neka ideološka megla. Namreč, ona je poudarjala, da eno so poboji po vojni, eno so zadeve, ki so se dogajale med vojno. Ampak, naše videnje stvari je tako, da so se zločini na civilnem področju začeli dogajati že med vojno.«

Ona je poudarjala, da eno so poboji po vojni, eno so zadeve, ki so se dogajale med vojno. Ampak, naše videnje stvari je tako, da so se zločini na civilnem področju začeli dogajati že med vojno.

O ideološko zaslepljenem županu prestolnice

In kaj so rekli o načrtovani kostnici, ki naj bi bila v Ljubljani ? »Da bo to zelo težko doseči, zaradi našega župana Jankovića. Na koncu koncev smo vprašali, kaj je s tem, da je ta država tako nemočna proti nekemu županu, ki je ideološko tako zaslepljen.« Ko je Nataša Pirc Musar kandidirala za predsednico, je javno obljubljala, da bo predsednica vseh Slovencev, in da med njimi ne bo delala razlik, ne glede na njihovo politično, versko in siceršnje prepričanje. Le upamo lahko, da bo od predvolilnih obljub kaj ostalo.

Slovenija
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.