Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papeževi odgovori petim kardinalom

Svet | 04.10.2023, 10:01 Marta Jerebič

Vatikan je objavil papeževe odgovore petim kardinalom, ki so julija od njega prosili za pojasnilo o nekaterih vprašanjih. V pismu so podpisani kardinali Brandmüller, Burke, Sandoval Íñiguez, Sarah in Zen Ze-kiun.

Ameriški portal Crux povzema, da sveti oče v odgovorih podpira cerkveno prepoved ženskih duhovnic, hkrati pa predlaga, da je nauk v zvezi s tem še naprej mogoče preučevati. Nakazal pa je odprtost za blagoslove istospolnih parov pod pogojem, da se to ne zamenjuje z zakramentom svetega zakona. Ostala tri vprašanja so povezana z razlago Božjega razodetja, sinodalnostjo in kesanjem kot nujnim pogojem za zakramentalno odvezo.

Več o tem v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve. 

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...