Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Miran Videtič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič | (foto: Rok Mihevc)

Bi moral v primeru Ajanović Hovnik kdo drug potegniti jasnejšo potezo?

Slovenija | 02.10.2023, 13:37 Rok Mihevc

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vse očitke, tudi o razporejanju davkoplačevalskega denarja nevladnim organizacijami povezanih z njo, zavrača in ne namerava odstopiti. Za komentar potrošenega poslovanja vladnih uslužbencev smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Ali vas preseneča to potrošno poslovanje vladnih uslužbencev, ki smo mu priča zadnje čase in prihaja v javnost?

Človek bi bil lahko presenečen, sam enostavno nisem. Ker je pravzaprav ne glede na predvolilne obljube, da bodo delali drugače, transparentno in popolnoma drugače kot prejšnje vlade, je bil to nek sladkorček za volivce. Videli pa smo, da se je na to ujelo vendarle 400 tisoč. Tisti, ki smo predvidevali, da ne gre tako, nismo niti presenečeni, niti razočarani.

Je pa v eni drugi luči treba povedati še nekaj. Presenečen pa sem bil, ko sem videl, da so pred volitvami to Gibanje Svoboda z denarjem zalivali javni uslužbenci. Primer, soprog Hovnikove 12.000€, kar je za nekega javnega uslužbenca kar velik denar. Jaz ne vem, če niso bili to po njihovem mnenju neki kapitalski vložki, ki se potem vračajo z obrestmi.

Ministrica ne namerava odstopiti. Bi moral tukaj kdo drug potegniti bolj jasno potezo?

Po moji oceni ja. Pa ne toliko zaradi tistega strokovnega izleta v New York, ker potovati je treba, čeprav tudi tam bi šlo z manj stroškov. Absolutno pa zaradi sredstev nevladni organizaciji, s katero je ona, ne bomo naivni, še kako povezana. Torej, absolutno odstop oz. poziv predsednika vlade k odstopu.

Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Ali bi pričakovali v tem primeru bolj odločne poteze Goloba, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje? Bi moral biti bolj odločen?

Absolutno. Spet se bom vrnil k tistim napovedim ... Zdaj pa je občutek, da ima vsak član te vlade neko svojo agendo, kupuje se nek čas, da se te agende zaključijo, pravzaprav pa v javno dobro kaj veliko ni narejenega. Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Slovenija
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.