Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Miran Videtič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič | (foto: Rok Mihevc)

Bi moral v primeru Ajanović Hovnik kdo drug potegniti jasnejšo potezo?

Slovenija | 02.10.2023, 13:37 Rok Mihevc

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vse očitke, tudi o razporejanju davkoplačevalskega denarja nevladnim organizacijami povezanih z njo, zavrača in ne namerava odstopiti. Za komentar potrošenega poslovanja vladnih uslužbencev smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Ali vas preseneča to potrošno poslovanje vladnih uslužbencev, ki smo mu priča zadnje čase in prihaja v javnost?

Človek bi bil lahko presenečen, sam enostavno nisem. Ker je pravzaprav ne glede na predvolilne obljube, da bodo delali drugače, transparentno in popolnoma drugače kot prejšnje vlade, je bil to nek sladkorček za volivce. Videli pa smo, da se je na to ujelo vendarle 400 tisoč. Tisti, ki smo predvidevali, da ne gre tako, nismo niti presenečeni, niti razočarani.

Je pa v eni drugi luči treba povedati še nekaj. Presenečen pa sem bil, ko sem videl, da so pred volitvami to Gibanje Svoboda z denarjem zalivali javni uslužbenci. Primer, soprog Hovnikove 12.000€, kar je za nekega javnega uslužbenca kar velik denar. Jaz ne vem, če niso bili to po njihovem mnenju neki kapitalski vložki, ki se potem vračajo z obrestmi.

Ministrica ne namerava odstopiti. Bi moral tukaj kdo drug potegniti bolj jasno potezo?

Po moji oceni ja. Pa ne toliko zaradi tistega strokovnega izleta v New York, ker potovati je treba, čeprav tudi tam bi šlo z manj stroškov. Absolutno pa zaradi sredstev nevladni organizaciji, s katero je ona, ne bomo naivni, še kako povezana. Torej, absolutno odstop oz. poziv predsednika vlade k odstopu.

Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Ali bi pričakovali v tem primeru bolj odločne poteze Goloba, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje? Bi moral biti bolj odločen?

Absolutno. Spet se bom vrnil k tistim napovedim ... Zdaj pa je občutek, da ima vsak član te vlade neko svojo agendo, kupuje se nek čas, da se te agende zaključijo, pravzaprav pa v javno dobro kaj veliko ni narejenega. Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Slovenija
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...