Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Miran Videtič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič | (foto: Rok Mihevc)

Bi moral v primeru Ajanović Hovnik kdo drug potegniti jasnejšo potezo?

Slovenija | 02.10.2023, 13:37 Rok Mihevc

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik vse očitke, tudi o razporejanju davkoplačevalskega denarja nevladnim organizacijami povezanih z njo, zavrača in ne namerava odstopiti. Za komentar potrošenega poslovanja vladnih uslužbencev smo vprašali političnega komentatorja Mirana Videtiča.

Ali vas preseneča to potrošno poslovanje vladnih uslužbencev, ki smo mu priča zadnje čase in prihaja v javnost?

Človek bi bil lahko presenečen, sam enostavno nisem. Ker je pravzaprav ne glede na predvolilne obljube, da bodo delali drugače, transparentno in popolnoma drugače kot prejšnje vlade, je bil to nek sladkorček za volivce. Videli pa smo, da se je na to ujelo vendarle 400 tisoč. Tisti, ki smo predvidevali, da ne gre tako, nismo niti presenečeni, niti razočarani.

Je pa v eni drugi luči treba povedati še nekaj. Presenečen pa sem bil, ko sem videl, da so pred volitvami to Gibanje Svoboda z denarjem zalivali javni uslužbenci. Primer, soprog Hovnikove 12.000€, kar je za nekega javnega uslužbenca kar velik denar. Jaz ne vem, če niso bili to po njihovem mnenju neki kapitalski vložki, ki se potem vračajo z obrestmi.

Ministrica ne namerava odstopiti. Bi moral tukaj kdo drug potegniti bolj jasno potezo?

Po moji oceni ja. Pa ne toliko zaradi tistega strokovnega izleta v New York, ker potovati je treba, čeprav tudi tam bi šlo z manj stroškov. Absolutno pa zaradi sredstev nevladni organizaciji, s katero je ona, ne bomo naivni, še kako povezana. Torej, absolutno odstop oz. poziv predsednika vlade k odstopu.

Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Ali bi pričakovali v tem primeru bolj odločne poteze Goloba, ki opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje? Bi moral biti bolj odločen?

Absolutno. Spet se bom vrnil k tistim napovedim ... Zdaj pa je občutek, da ima vsak član te vlade neko svojo agendo, kupuje se nek čas, da se te agende zaključijo, pravzaprav pa v javno dobro kaj veliko ni narejenega. Od vsakega premierja, ne samo od Goloba, pričakujem odločno držo, da opozarja tudi na napake svojih sodelavcev in predvsem, da jih ne ščiti na tak način kot ščiti ministrico Ajanović Hovnik.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...