Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Rok MihevcRok Mihevc
Vojna ni igra. (foto: PixaBay)
Vojna ni igra. | (foto: PixaBay)

Je Kitajska že izpodrinila ZDA s svetovnega prestola?

Svet | 14.09.2023, 15:59 Andrej Šinko

Združene države Amerike dobivajo v Kitajski vse bolj enakovrednega tekmeca, kar pomembno vpliva na dogajanje v mednarodni skupnosti. Državi ena v drugi vidita grožnjo, tako v gospodarskem kot vojaškem smislu, za boljši svet pa je vsaj na določenih področjih nujno tudi njuno sodelovanje.

Kitajska se je v preteklih dveh desetletjih izjemno gospodarsko in vojaško okrepila, oblasti pa so osredotočene na doseganje strateških ciljev. Zelo premišljene so kitajske investicije v tujini, pa tudi vstopanje na druge trge. Prišli smo v položaj, kjer se Kitajska trudi izpodriniti Združene države Amerike s položaja prevladujoče sile.

»Zaradi tega obstaja velika možnost konflikta. Iskrica, ki bi lahko zanetila ta konflik, je lahko stanje v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska želi v največji možni meri prisvojiti, medtem, ko ZDA vztrajajo na stališču, da se ne bodo umaknile, saj želijo, da bi tam še naprej potekale mednarodne plovne poti. In pa seveda Tajvan,« pravi docent s Fakultete za management Univerze na Primorskem ter koordinator magistrskega programa Politologija – Mednarodni odnosi in gospodarska diplomacija dr. Primož Šterbenc. Ob tem pojasnjuje, da nas zgodovina uči, da je v podobnih primerih, ko je prišlo do novega porazdeljevanja moči, to zelo pogosto rezultiralo v konfliktih.

Politični analitik in dober poznavalec ZDA dr. Bogomil Ferfila meni, da je trenutna ameriška zunanja in obrambna politika zasnovana na način, da bi država ohranila vlogo vodilne sile, a pri tem ni uspešna. »Tu je zlasti s strani Kitajske, njene naraščajoče ekonomske moči, pravzaprav nemogoče ustaviti te procese. Vidimo, da je že Trumpova administracija blokirala uvoz nekaterih kitajskih izdelkov v ZDA, vendar trgovina kljub temu narašča. Enako skuša storiti tudi Evropa, vendar Kitajska, zlasti s tem ogromnim zaledjem v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, vstopa in je verjetno že na položaju svetovne gospodarske super sile.«

Dr. Šterbenc pri tem dodaja, da se Kitajska v zadnjem obdobju sicer sooča z nekaterimi gospodarskimi problemi in prav to paradoksalno povečuje nevarnost za konflikt, saj je tamkajšnja komunistična oblast leta legitimnost gradila na gospodarskih uspehih, in če jih ne bi bilo več, bi jo lahko začela graditi na nacionalizmu, kar pa bi lahko pripeljalo do večjih napetosti.

Predavatelj na katoliškem inštitutu, politolog in pravnik na področju mednarodnih odnosov dr. Andrej Fink meni, da je za varnost v svetu ključno tudi vprašanje delovanja Združenih narodov, ki so po njegovi oceni neučinkoviti. Po njegovih besedah se je to delno pokazalo že takoj po ustanovitvi organizacije, ko je prišlo do hladne vojne, težave pa so bile do konca razgaljene z vojno v Ukrajini. »S tole rusko agresijo se je definitivno pokazalo, da nekaj ne štima in bo treba ustanoviti nekaj novega, nek nov sistem. Kakšen bo, ne vem.« Dr. Fink pojasnjuje, da je problematično zlasti to, da imajo ključno vlogo pri zagotavljanju miru v svetu, države, ki kršijo mednarodno pravo in poskušajo z vojaško silo zavzeti del ozemlja druge države.

Svet, Politika, Sociala, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO) Največ hrane zavržemo v gospodinjstvih  (photo: ARO)

Hrana ni za v smeti

Problem zavržene hrane je velik. V Sloveniji težek stoenainpetdeset tisoč ton. Toliko pridelamo odpadne hrane na leto, samo v naši državi. 29. september je Mednarodni dan osveščanja o odpadni ...