Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbrani pred svetiščem Marija Bistrica (foto: Glas koncila)
Zbrani pred svetiščem Marija Bistrica | (foto: Glas koncila)

Tuš 10.000 lističev vrtnic pred hrvaškim svetiščem

Cerkev po svetu | 02.10.2023, 12:32 Rok Mihevc

Sveta Terezija Deteta Jezusa je priljubljena svetnica, znana tudi kot Mala Cvetka. Upodobljena je v redovnem oblačilu karmeličank, ki ga predstavljata rjava obleka in bel plašč. V naročju ima križ in vrtnice, saj je pred smrtjo obljubila, da bo po smrti trosila vrtnice iz nebes – s tem je imela v mislih milosti, ki jih je hotela iz ljubezni do vseh ljudi izprositi od Boga.

Ob njenem godu je posebej slovesno v karmeličanskem samostanu v Sori, poseben blagoslov vrtnic imajo tudi v župniji Kodeljevo v Ljubljani. Prav poseben dogodek z vrtnicami pa se je zgodil v hrvaškem Marijinem svetišču v Mariji Bistrici, kjer so bili številni verniki priča dežju vrtnic. 10.000 lističev so pred cerkvijo blaženega Alojzija Stepinca raztrosili kar iz helikopterja.

© Glas koncila

Dogodek so pripravili kot zaobljubo Materi božji in v znamenje zahvale za Stepinčevo beatifikacijo na praznik »svetnice rož«. Hkrati so obhajali 60. obletnico izhajanja hrvaškega katoliškega tednika Glas koncila.

10.000 lističev so pred cerkvijo blaženega Alojzija Stepinca raztrosili kar iz helikopterja.
10.000 lističev so pred cerkvijo blaženega Alojzija Stepinca raztrosili kar iz helikopterja. © Glas koncila

© Glas koncila

Dogodek so pripravili tudi ob 60. obletnici izhajanja hrvaškega katoliškega tednika Glas koncila.
Dogodek so pripravili tudi ob 60. obletnici izhajanja hrvaškega katoliškega tednika Glas koncila. © Glas koncila

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.