Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva (foto: Vatican News)
Molitveno bedenje z voditelji različnih krščanskih cerkva | (foto: Vatican News)

Pred papežem pričeval tudi Slovenec

Novice | 02.10.2023, 11:29 Marjana Debevec

Udeleženci sinode so se po sobotnem molitvenem bedenju odpravili na tridnevne duhovne vaje. Z njimi naj bi se pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo v sredo.

Več kot 400 udeležencev sinode, med katerimi so škofje, duhovniki in laiki, ki zastopajo vso vesoljno Cerkev, so se včeraj odpravili na duhovne vaje. »Kjer se bomo tri dni skupaj s patri dominikanci duhovno poenotili in odpirali delovanju Svetega Duha. To molitveno duhovno vzdušje bi sveti oče in vodstvo sinode želeli, da bi bilo res konstantno,« je za naš radio pojasnil predstavnik Cerkve na Slovenskem na sinodalnem zasedanju škof Maksimilijan Matjaž.

Zato bo na sinodi po vsakih treh kratkih prispevkih udeležencev čas namenjen molitvi. V vsakodnevno sveto mašo pa bodo po besedah škofa Matjaža vključevali ves svet.

Uvod v sinodo je bilo tudi molitveno bedenje, ki so ga na Trgu sv. Petra pripravili mladi različnih krščanskih cerkva pod pokroviteljstvom bratov iz Taizeja. Pričevanje je pripravil tudi Tilen Čebulj iz Katoliške mladine, ki je voditeljem različnih cerkva izročil kuverte s semeni. Predstavljala semena so semena edinosti, ki naj bi v nas rasla.

»Ko sem bil pri patriarhu Bartolomeju, me je kar ustavil. Najprej je rekel 'grazie', potem se je pa zavedal, da sem pričeval v angleščini in je rekel še 'thank you'. Videl sem v njegovih očeh, kako pomembno se mu je zdelo to in s kakšno svetostjo so bili vsi tam zbrani in ta duh molitve... tudi papež je bil vsrkan v molitev. To je bilo čudovito videti,« je za naš radio povedal Čebulj.

V sinodalno dogajanje se lahko tudi mi vključimo z našo molitvijo.

Tilen Čebulj pričuje na molitvenem bedenju
Tilen Čebulj pričuje na molitvenem bedenju © Tadej Dolinar

Novice
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.