Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Poleg papeža Frančiška so bili na Trgu prisotni patriarhi, škofje in voditelji različnih krščanskih Cerkva (foto: Vatican Media)
Poleg papeža Frančiška so bili na Trgu prisotni patriarhi, škofje in voditelji različnih krščanskih Cerkva | (foto: Vatican Media)

»Tišino težko prenašamo, saj nas postavi pred Boga in nas same«

Papež in Sveti sedež | 01.10.2023, 13:34 Rok Mihevc

Na Trgu svetega Petra je sinoči potekalo ekumensko molitveno bdenje z naslovom »Skupaj – srečanje Božjega ljudstva«, ki se ga je udeležilo 18 tisoč ljudi. Sveti oče je v svojem nagovoru spregovoril o pomenu tišine v življenju vernika, v življenju Cerkve in na poti enosti med kristjani.

Zahvala za molitve pred začetkom sinode

Poleg papeža Frančiška so bili na Trgu prisotni patriarhi, škofje in voditelji različnih krščanskih Cerkva ter udeleženci sinode, med katerimi je tudi celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki so po bdenju odšli na tridnevno duhovno obnovo v bližini Rima. Na bdenju je bilo tudi 3000 mladih, ki so zbrani na vikendu molitve in podelitve, ki ga organizira taizejska skupnost. Sveti oče se je vsem zahvalil za prisotnost, prav tako za molitve pred rednim generalnim zasedanjem sinode.

Tišino težko prenašamo, saj nas postavi pred Boga in pred nas same

V nagovoru je razmišljal o tišini, ki je po njegovem mnenju pomembna, saj lahko izraža neizrekljivo žalost ob stiskah, v trenutkih veselja pa tudi radost, ki presega besede. »Tišina je bistvena v življenju vernika. Je namreč na začetku in na koncu Kristusovega zemeljskega življenja. Beseda, Očetova Beseda, je postala »tišina« v jaslih in na križu, v noči Jezusovega rojstva ter velike noči. Nocoj smo se mi kristjani v tišini zaustavili pred križem sv. Damjana, kot učenci, ki poslušajo pred križem, ki je Učiteljev prestol. Naš molk ni bil prazen, ampak je bil trenutek, poln pričakovanja in razpoložljivosti. V svetu, polnem hrupa, nismo več vajeni tišine, včasih jo celo težko prenašamo, saj nas postavi pred Boga in pred nas same. In vendar je tišina temelj besede in življenja.«

V svetu, polnem hrupa, nismo več vajeni tišine, včasih jo celo težko prenašamo, saj nas postavi pred Boga in pred nas same.

Sveti oče se je vsem zahvalil za prisotnost, prav tako za molitve pred rednim generalnim zasedanjem sinode
Sveti oče se je vsem zahvalil za prisotnost, prav tako za molitve pred rednim generalnim zasedanjem sinode © Vatican Media

Na bdenju je bilo tudi 3000 mladih, ki so zbrani na vikendu molitve in podelitve, ki ga organizira taizejska skupnost.
Na bdenju je bilo tudi 3000 mladih, ki so zbrani na vikendu molitve in podelitve, ki ga organizira taizejska skupnost. © Vatican Media

Tišina omogoča razločevanje

Tišina je bistvena tudi v življenju Cerkve, nadaljuje v razmišljanju papež Frančišek. Molk v cerkveni skupnosti omogoča bratsko komunikacijo, v kateri Sveti Duh usklajuje stališča, saj je On harmonija. »Biti sinodalni pomeni sprejemati drug drugega tako, v zavedanju, da lahko vsi kaj pričujemo in se česa naučimo, ter skupaj prisluhnemo »Duhu resnice«, da bi spoznali, kaj On »govori Cerkvam«. In tišina omogoča prav razločevanje, s pozornim poslušanjem »neizrekljivih vzdihov« Duha, ki pogosto skriti odmevajo v Božjem ljudstvu. Zato prosimo Duha za dar poslušanja za udeležence sinode: »poslušanja Boga, da bi skupaj z Njim slišali krik ljudstva; poslušanja ljudstva, da bi skupaj z njim zadihali voljo, h kateri nas kliče Bog«

Pri bogoslužju je sodeloval tudi Tilen Čebulj s Katoliške mladine
Pri bogoslužju je sodeloval tudi Tilen Čebulj s Katoliške mladine © Vatican Media

Tišina je bistvena tudi v življenju Cerkve, razmišlja papež Frančišek.
Tišina je bistvena tudi v življenju Cerkve, razmišlja papež Frančišek. © Vatican Media

Da bi Sveti Duh očistil Cerkev

In nazadnje, tišina je bistvenega pomena na poti enosti med kristjani, je dodal papež in povabil k prošnjam, da bi se znova naučili biti tiho, da bi bila sinoda prostor, kjer bo Sveti Duh očistil Cerkev govoric, ideologij in polarizacij.

Več si lahko preberete na spletni strani Radia Vatikan.

Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay) Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay)

Tudi svoji hčeri ne morem povedati vsega

Starejši ljudje imajo z leti vse manj stikov in možnosti vključevanja v družbo. Projekt »Povezani preko telefona« živi vse leto, največ prostovoljcev pa se vseeno zbere v jesenskem času. Dr. Matej ...