Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinali (foto: Vatican Media)
Kardinali | (foto: Vatican Media)

Kardinali kot simfonični orkester

Papež in Sveti sedež | 30.09.2023, 15:22 Rok Mihevc

Papež Frančišek je na konzistoriju v kardinale povzdignil 21 duhovnikov, ki jih je izbral sredi poletja. Pozdravil jih je pred množico na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Škrlatno oblečeni kardinali so eden za drugim pokleknili pred svetim očetom, ki jim je podelil dva simbola njihove službe - škrlatno štirioglato kapo, znano kot biret, in kardinalski prstan. V pridigi je razmišljal o edinosti in raznolikosti v Cerkvi ter poudaril pomen sinodalnosti pod vodstvom Svetega Duha, »mojstra skupne hoje«.

"Kardinalski zbor je poklican, da spominja na simfonični orkester, ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve. Raznolikost je nujna in nepogrešljiva. Vendar mora vsak zvok prispevati k skupnemu načrtu. Zato je bistveno medsebojno poslušanje. Dirigent orkestra pa je poklican pomagati, da "vsakemu človeku in celotnemu orkestru razvije največjo ustvarjalno zvestobo.""

Med novimi kardinali jih bo 18 lahko na konklavu volilo novega papeža, saj so mlajši od 80 let.
Med novimi kardinali jih bo 18 lahko na konklavu volilo novega papeža, saj so mlajši od 80 let. © Vatican Media

To je bil sicer že deveti konzistorij, uradno srečanje kolegija kardinalov, v času papeževanja Frančiška. Med novimi kardinali jih bo 18 lahko na konklavu volilo novega papeža, saj so mlajši od 80 let.

Kardinalski zbor je poklican, da spominja na simfonični orkester, ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve, pravi papež Frančišek
Kardinalski zbor je poklican, da spominja na simfonični orkester, ki predstavlja harmonijo in sinodalnost Cerkve, pravi papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Več na spletni strani Radia Vatikan.

 

 

Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.

Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay) Povezani preko telefona je projekt Mlade Karitas (photo: PixaBay)

Tudi svoji hčeri ne morem povedati vsega

Starejši ljudje imajo z leti vse manj stikov in možnosti vključevanja v družbo. Projekt »Povezani preko telefona« živi vse leto, največ prostovoljcev pa se vseeno zbere v jesenskem času. Dr. Matej ...