Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Duhovniki (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki | (foto: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Slovenija | 29.09.2023, 14:10 Rok Mihevc

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. Objavljamo njihovo izjavo v celoti.

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Želimo poudariti, da nikakor ne gre za denar, državno pomoč ali subvencije. Verske skupnosti vemo, da moramo biti vedno na strani ljudi, skrbeč za duhovno življenje in karitativno dejavnost. Ne glede na to, da država našega dela glede na zadnje zakonske spremembe ne priznava, bomo delali naprej in se po naših najboljših močeh trudili za skupno dobro v naši domovini.

Iz dejstva, da nam je odvzet status splošno koristnih organizacij, je razvidno, da vladajoči našega dela ne razumejo in ne vidijo, kako spremljamo človeka na duhovnem, vzgojnem, karitativnem področju in sploh v vseh obdobjih življenja. Verski delavci imajo pri tem bistveno vlogo, ki ljudem tudi pomaga živeti ustavno zagotovljeno svobodo veroizpovedi in verskega življenja.

Vladajoče spodbujamo, da obudijo pristni dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev.

Zakon bi morali obravnavati celostno

Še posebej velja poudariti, da bi bilo treba zakon obravnavati celostno in se v spremembe podati poglobljeno, nikakor pa ne po hitrem postopku, saj imamo sedaj situacijo, da je, ne glede na naša opozorila, ostala določba v 27. členu ZVS, ki iz subvencije izključuje vse verske delavce, ki niso državljani Slovenije, in se s tem krši določba 45. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, ki omogoča prosto gibanje delavcev in odpravo vsakršne diskriminacije na podlagi državljanstva delavcev članic.

Nereševanje statusa verskega delavca v relaciji do njegove podlage (šifre) za vključitev v zavarovanje in s tem odvzem pravice verski skupnosti, da posamezni uslužbenec (duhovnik, imam, ...) svojo versko službo opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava in s tem izpolni pogoj za pridobitev pomoči po 27. členu ZVS, kaže na ad hoc rešitve, ki vedno pripeljejo do zapletov in težav.

Do te točke smo prišli zaradi pomanjkanja pravega dialoga in skupnega iskanja rešitev. Vladajoče spodbujamo, da obudijo pristni dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev.

Binkoštna cerkev
Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji
Judovska skupnost Slovenije
Katoliška cerkev
Makedonska pravoslavna skupnost v Republiki Sloveniji »Sveti Kliment Ohridski«
Srbska pravoslavna cerkev – Metropolija Zagrebško-Ljubljanska

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.