Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Duhovniki (foto: Rok Mihevc)
Duhovniki | (foto: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Slovenija | 29.09.2023, 14:10 Rok Mihevc

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. Objavljamo njihovo izjavo v celoti.

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Želimo poudariti, da nikakor ne gre za denar, državno pomoč ali subvencije. Verske skupnosti vemo, da moramo biti vedno na strani ljudi, skrbeč za duhovno življenje in karitativno dejavnost. Ne glede na to, da država našega dela glede na zadnje zakonske spremembe ne priznava, bomo delali naprej in se po naših najboljših močeh trudili za skupno dobro v naši domovini.

Iz dejstva, da nam je odvzet status splošno koristnih organizacij, je razvidno, da vladajoči našega dela ne razumejo in ne vidijo, kako spremljamo človeka na duhovnem, vzgojnem, karitativnem področju in sploh v vseh obdobjih življenja. Verski delavci imajo pri tem bistveno vlogo, ki ljudem tudi pomaga živeti ustavno zagotovljeno svobodo veroizpovedi in verskega življenja.

Vladajoče spodbujamo, da obudijo pristni dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev.

Zakon bi morali obravnavati celostno

Še posebej velja poudariti, da bi bilo treba zakon obravnavati celostno in se v spremembe podati poglobljeno, nikakor pa ne po hitrem postopku, saj imamo sedaj situacijo, da je, ne glede na naša opozorila, ostala določba v 27. členu ZVS, ki iz subvencije izključuje vse verske delavce, ki niso državljani Slovenije, in se s tem krši določba 45. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, ki omogoča prosto gibanje delavcev in odpravo vsakršne diskriminacije na podlagi državljanstva delavcev članic.

Nereševanje statusa verskega delavca v relaciji do njegove podlage (šifre) za vključitev v zavarovanje in s tem odvzem pravice verski skupnosti, da posamezni uslužbenec (duhovnik, imam, ...) svojo versko službo opravlja na podlagi pogodbe civilnega prava in s tem izpolni pogoj za pridobitev pomoči po 27. členu ZVS, kaže na ad hoc rešitve, ki vedno pripeljejo do zapletov in težav.

Do te točke smo prišli zaradi pomanjkanja pravega dialoga in skupnega iskanja rešitev. Vladajoče spodbujamo, da obudijo pristni dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev.

Binkoštna cerkev
Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji
Islamska skupnost v Republiki Sloveniji
Judovska skupnost Slovenije
Katoliška cerkev
Makedonska pravoslavna skupnost v Republiki Sloveniji »Sveti Kliment Ohridski«
Srbska pravoslavna cerkev – Metropolija Zagrebško-Ljubljanska

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...