Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Sinoda 2021-2023 (foto: SŠK)
Sinoda 2021-2023 | (foto: SŠK)

Zakaj udeleženci sinode na pot odhajajo že danes ali jutri?

Novice | 28.09.2023, 12:47 Marjana Debevec

V pripravi na sinodalno zasedanje bo ta konec tedna v Vatikanu potekalo molitveno bedenje mladih. Hkrati bodo molitve pripravili tudi po več koncih sveta. V Ljubljani bo molitveno bdenje za sinodo že nocoj ob 20.00 in sicer v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah. Vodil ga bo ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Tokratna sinoda je nekaj posebnega, saj ne obravnava določene tematike, ampak nas uči, kako kot Cerkev stopati skupaj naprej, se poslušati med seboj in nato skupaj iskati rešitve, kako oznanjati Kristusa v današnjem času. »Kako poživiti naša občestva, kako narediti Cerkev živo, misijonarsko v teh spremenjenih razmerah sveta, ki jih živimo danes,« je za naš radio pojasnil celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki bo v Vatikanu zastopal našo krajevno Cerkev.

Prve dve leti sinodalne poti sta bili namenjeni srečevanju po krajevnih cerkvah in predvsem medsebojnemu poslušanju, kar smo videli, da ni tako preprosto. »Kakor ni preprosto v resnici slišati drug drugega, v resnici se srečati, tako človeku tudi danes ni tako preprosto se ustaviti in se odpreti delovanju ter sploh poslušanju Svetega Duha. Zato je potrebno dejansko ustvarjati prostore, ustvarjati možnosti, da lahko spregovori Sveti Duh.«

Da bi mu znali udeleženci sinode prisluhniti, bodo mladi po vsem svetu pripravili molitvena bedenja. V Ljubljani se bodo zbrali že nocoj pri sv. Jožefu, osrednja molitev z verniki različnih Cerkva pa bo v soboto popoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Več kot 400 udeležencev sinode, med katerimi je tudi veliko laikov, se bo nato v nedeljo odpravilo na duhovne vaje, da bi se z molitvijo pripravili na sinodalno zasedanje, ki se bo začelo 4. oktobra.

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...