Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Stanislav Lipovšek med nagovorom (foto: Jože Potrpin)
Škof Stanislav Lipovšek med nagovorom | (foto: Jože Potrpin)

Škof Lipovšek o vdoru ideologij LGBT, teorije spola, kulturi smrti in kloniranju človeka

Novice | 28.09.2023, 09:31 Marjana Debevec

Na praznik zavetnikov zdravstvenih delavcev sv. Kozme in Damjana je sveto mašo, ki jo je pripravilo Združenje slovenskih katoliških zdravnikov, daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek. V nagovoru je opozoril na številne ideologije, ki postavljajo pasti sodobnemu človeku.

Škof Lipovšek je opozoril, da se živimo v težkem obdobju svetovne zgodovine. Po besedah papeža Frančiška hodimo ob robu tretje svetovne vojne. »Če kdaj, je v tem času potrebna naša, moja in tvoja vztrajna in zaupna molitev, da bi se odgovorni prav odločali in bolj prisluhnili krikom ubogih in vseh, ki trpijo zaradi vojne v Ukrajini in drugod po svetu.«

Temne sile prodirajo v naša življenja

Upokojeni celjski škof je spomnil tudi na trpljenje ljudi zaradi posledic naravnih nesreč in neodgovornega oskrbovanja Božjega stvarstva. »Če smo se ob lanskem srečanju soočali s posledicami pandemije covid, nas letos pri nas in po svetu spremljajo boleče posledice nedavnih grozljivih naravnih nesreč.«

Poleg tega pa se bo besedah škofa Lipovška vedno bolj množijo temne sile, ki nasilno prodirajo v naše življenje. »Zlasti v šolstvu. To so razni duhovni tokovi ideologije in način življenja, ki nikakor niso sprejemljivi in nasprotujejo tako naravnim zakonom, kakor tudi temeljnim vrednotam krščanskega življenja.

Ideologije, ki so pogubne za človeka

Že starim pogubnim teorijam in praksi o ločitvi zakona in napadov na življenje na začetku in na koncu - to se pravi splav in evtanazija - se pridružujejo še človeku sovražne teorije in prakse, ki jih označujemo pod imenom LGBT, pa tudi pogubne teorije o družini, o spolu, vse do možnosti kloniranja človeka.

Vse to so posledice tako imenovane zahodne civilizacije, ki nas razjeda v imenu humanizma brez Boga, ki se uresničuje v imenu materializma in diktature relativizma, ki se mu v novejšem času pridružuje še docela neznano področje umetne inteligenci.«

Škof se je vprašal, kdo bo tu znal ločiti zrnje od plevel, dobro od zla. »Kristjani, učenci Jezusa Kristusa nismo in ne smemo biti le opazovalci, ampak dejavni sodelavci pri iskanju poti za boljši svet, za svet, v katerem bo več luči več veljavnosti biti drug drugemu.« Drug drugemu bi morali pomagati priti do človeka vrednega življenja.

Sveta maša ob praznikov sv. Kozma in Damijana pri sv. Jožefu v Celju
Sveta maša ob praznikov sv. Kozma in Damijana pri sv. Jožefu v Celju © Jože Potrpin

Pred našimi očmi gojijo embrije, mi pa nič

Škof Lipovšek je še opozoril, da moralna moč človeka zaostaja za napredkom znanosti in tehničnih ved. To nesorazmerje med tehnično zmožnostjo in moralno močjo je po njegovem največja nevarnost tedanjega časa.

»Človek lahko naredi atomsko bombo, uporabiti pa je ne sme. Če uporabi, vemo, kaj je. Lahko klonira človeka, a ga ne sme, ker bi ga s tem oropali njegove bogopodobnosti in njegovega bistva, ki ima večnostne razsežnosti. Toda glejte kaj se dogaja. Pred našimi očmi se gojijo embriji, kot raziskovalni material. Pa nihče nič. Človek postaja tehnični objekt.«

Zato smo vsi nagovorjeni, še posebej zdravniki in zdravnice, da si prizadevamo za skupni blagor za čas in večnost.

Hipokratovo srečanje bo letos o Teoriji spola

Po besedah predsednika Združenja slovenskih katoliških zdravnikov dr. Janeza Dolinarja kljub zahtevnim časom za njihov poklic, ko so na tnalu vladajoče politike in medijev, ko jim skušajo vsiliti evtanazijo in splav kot nekaj normalnega in vsakdanjega, ko naj bi za ceno družbenega sprejemanja, zakopali strokovna in etična načela, jih Bog z vsakoletnim godom zavetnikov opominja in opogumlja, da je še vedno z njimi, jim daje na razpolago priprošnjike. 

"Vsem vam izrekam spoštovanje in poklon, predvsem, da vztrajate, ste pokončni kristjani pri svojem delu in ste si kljub obveznostim vzeli čas za današnje molitev in druženje. Skupaj nam gre lažje," je poudaril Dolinar.

Dr. Janez Dolinar
Dr. Janez Dolinar © Jože Potrpin

Katoliški zdravniki so napovedali, da bodo tradicionalno Hipokratovo srečanje 2. marca v Celju pripravili na perečo temo Teorije spola.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.