Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Molitev v Ljubljani (foto: Katoliška mladina)
Molitev v Ljubljani | (foto: Katoliška mladina)

Zakaj bodo člani drugih cerkva molili za katoliško sinodo?

Novice | 29.09.2023, 10:17 Marjana Debevec

V Rimu se danes zbirajo mladi različnih krščanskih veroizpovedi iz vseh koncev sveta, da bi skupaj molili za sinodo, ki se bo začela prihodnji teden. Gre za prvo takšno molitev, ko bodo različne Cerkve molile za dogodek, ki je notranje katoliški.

Katoliška Cerkev se je pred dvema letoma odpravila na sinodalno pot, ki pa bi lahko postala tudi skupna pot vseh krščanskih Cerkva. Zato je sveti oče povabil mlade različnih veroizpovedi, da bi pred začetkom oktobrskega zasedanja pripravili molitveno bedenje. Organizacijo je zaupal skupnosti iz Taizeja.

»Gre za to, da preden se začne sinodalno zasedanje, se zberejo tisti, ki bodo zasedali, skupaj s širšim Božjim ljudstvom ne zgolj Katoliške Cerkve, ampak tudi drugih cerkva. Skupaj bodo razmišljali, molili, se priporočali Svetemu Duhu, zato da bi bil ta pomemben korak za Cerkev voden s strani Svetega Duha,« je za naš radio pojasnil Tilen Čebulj iz Katoliške mladine, ki je se skupaj z avtobusom mladih iz Slovenije odpravil v Rim.

Danes imajo mladi na programu delavnice in skupno večerno molitev, osrednje dogajanje pa bo potekalo jutri. Udeleženci se bodo lahko dopoldne udeležili delavnic in okroglih miz, sledil bo slavilni koncert v Lateranski baziliki in nato molitveno bedenje na Trgu sv. Petra s papežem kot uvod v sinodo.

 

Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo
Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo © Katoliška Cerkev

Začelo se bo s križem in uvodno molitvijo. »Potem bo pa zelo zanimiv trenutek, ko bo daljše obdobje tišine. To je Taizejsko skupnost bistven element, kako se oni v molitvi priporočajo in približajo Bogu. Zanimivo bo videti, kako to večno zna obnemeti oziroma prisluhniti Božjemu šepetu,« je povedal Čebulj.

Sledil bo še Očenaš in skupna molitev predstavnikov različnih cerkva. Njihova udeležba po Čebuljevih besedah kaže na pomembnost dogodka. Svojo prisotnost je namreč napovedal predstavnik anglikanske Cerkve Justin Welby, srečanja pa se zelo veselijo tudi ekumenski patriarh Bartolomej in predstavniki različnih evangeličanskih cerkva.

Sinoda mladih
Sinoda mladih © ARO

Tudi v Ljubljani

Molitveno bdenje za sinodo je v Ljubljani potekalo že sinoči. Nadškof Stanislav Zore je zbranim dejal, da nas Gospodova molitev ohranja v občestvu. Odlomek iz blagrov je nato prebral binkoštni superintendent Daniel Grabar.

Po tišini pa je zbrane nagovoril evangeličanski škof Leon Novak. Poudaril je, da blagri obrnejo na glavo logiko tega sveta, kot da bi se urini kazalci začeli vrteti v drugo smer.

Ob koncu je vse zbrane pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ki je poudaril, da smo tako posamezniki, kot skupnosti, kot Cerkev in tudi družba izzvani, da razmislimo kam gremo in česa si želimo.

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...