Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Molitev v Ljubljani (foto: Katoliška mladina)
Molitev v Ljubljani | (foto: Katoliška mladina)

Zakaj bodo člani drugih cerkva molili za katoliško sinodo?

Novice | 29.09.2023, 10:17 Marjana Debevec

V Rimu se danes zbirajo mladi različnih krščanskih veroizpovedi iz vseh koncev sveta, da bi skupaj molili za sinodo, ki se bo začela prihodnji teden. Gre za prvo takšno molitev, ko bodo različne Cerkve molile za dogodek, ki je notranje katoliški.

Katoliška Cerkev se je pred dvema letoma odpravila na sinodalno pot, ki pa bi lahko postala tudi skupna pot vseh krščanskih Cerkva. Zato je sveti oče povabil mlade različnih veroizpovedi, da bi pred začetkom oktobrskega zasedanja pripravili molitveno bedenje. Organizacijo je zaupal skupnosti iz Taizeja.

»Gre za to, da preden se začne sinodalno zasedanje, se zberejo tisti, ki bodo zasedali, skupaj s širšim Božjim ljudstvom ne zgolj Katoliške Cerkve, ampak tudi drugih cerkva. Skupaj bodo razmišljali, molili, se priporočali Svetemu Duhu, zato da bi bil ta pomemben korak za Cerkev voden s strani Svetega Duha,« je za naš radio pojasnil Tilen Čebulj iz Katoliške mladine, ki je se skupaj z avtobusom mladih iz Slovenije odpravil v Rim.

Danes imajo mladi na programu delavnice in skupno večerno molitev, osrednje dogajanje pa bo potekalo jutri. Udeleženci se bodo lahko dopoldne udeležili delavnic in okroglih miz, sledil bo slavilni koncert v Lateranski baziliki in nato molitveno bedenje na Trgu sv. Petra s papežem kot uvod v sinodo.

 

Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo
Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo © Katoliška Cerkev

Začelo se bo s križem in uvodno molitvijo. »Potem bo pa zelo zanimiv trenutek, ko bo daljše obdobje tišine. To je Taizejsko skupnost bistven element, kako se oni v molitvi priporočajo in približajo Bogu. Zanimivo bo videti, kako to večno zna obnemeti oziroma prisluhniti Božjemu šepetu,« je povedal Čebulj.

Sledil bo še Očenaš in skupna molitev predstavnikov različnih cerkva. Njihova udeležba po Čebuljevih besedah kaže na pomembnost dogodka. Svojo prisotnost je namreč napovedal predstavnik anglikanske Cerkve Justin Welby, srečanja pa se zelo veselijo tudi ekumenski patriarh Bartolomej in predstavniki različnih evangeličanskih cerkva.

Sinoda mladih
Sinoda mladih © ARO

Tudi v Ljubljani

Molitveno bdenje za sinodo je v Ljubljani potekalo že sinoči. Nadškof Stanislav Zore je zbranim dejal, da nas Gospodova molitev ohranja v občestvu. Odlomek iz blagrov je nato prebral binkoštni superintendent Daniel Grabar.

Po tišini pa je zbrane nagovoril evangeličanski škof Leon Novak. Poudaril je, da blagri obrnejo na glavo logiko tega sveta, kot da bi se urini kazalci začeli vrteti v drugo smer.

Ob koncu je vse zbrane pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ki je poudaril, da smo tako posamezniki, kot skupnosti, kot Cerkev in tudi družba izzvani, da razmislimo kam gremo in česa si želimo.

Novice
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...