Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Molitev v Ljubljani (foto: Katoliška mladina)
Molitev v Ljubljani | (foto: Katoliška mladina)

Zakaj bodo člani drugih cerkva molili za katoliško sinodo?

Novice | 29.09.2023, 10:17 Marjana Debevec

V Rimu se danes zbirajo mladi različnih krščanskih veroizpovedi iz vseh koncev sveta, da bi skupaj molili za sinodo, ki se bo začela prihodnji teden. Gre za prvo takšno molitev, ko bodo različne Cerkve molile za dogodek, ki je notranje katoliški.

Katoliška Cerkev se je pred dvema letoma odpravila na sinodalno pot, ki pa bi lahko postala tudi skupna pot vseh krščanskih Cerkva. Zato je sveti oče povabil mlade različnih veroizpovedi, da bi pred začetkom oktobrskega zasedanja pripravili molitveno bedenje. Organizacijo je zaupal skupnosti iz Taizeja.

»Gre za to, da preden se začne sinodalno zasedanje, se zberejo tisti, ki bodo zasedali, skupaj s širšim Božjim ljudstvom ne zgolj Katoliške Cerkve, ampak tudi drugih cerkva. Skupaj bodo razmišljali, molili, se priporočali Svetemu Duhu, zato da bi bil ta pomemben korak za Cerkev voden s strani Svetega Duha,« je za naš radio pojasnil Tilen Čebulj iz Katoliške mladine, ki je se skupaj z avtobusom mladih iz Slovenije odpravil v Rim.

Danes imajo mladi na programu delavnice in skupno večerno molitev, osrednje dogajanje pa bo potekalo jutri. Udeleženci se bodo lahko dopoldne udeležili delavnic in okroglih miz, sledil bo slavilni koncert v Lateranski baziliki in nato molitveno bedenje na Trgu sv. Petra s papežem kot uvod v sinodo.

 

Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo
Simbol srečanja Božjega ljudstva, zbranega v molitvi za sinodo © Katoliška Cerkev

Začelo se bo s križem in uvodno molitvijo. »Potem bo pa zelo zanimiv trenutek, ko bo daljše obdobje tišine. To je Taizejsko skupnost bistven element, kako se oni v molitvi priporočajo in približajo Bogu. Zanimivo bo videti, kako to večno zna obnemeti oziroma prisluhniti Božjemu šepetu,« je povedal Čebulj.

Sledil bo še Očenaš in skupna molitev predstavnikov različnih cerkva. Njihova udeležba po Čebuljevih besedah kaže na pomembnost dogodka. Svojo prisotnost je namreč napovedal predstavnik anglikanske Cerkve Justin Welby, srečanja pa se zelo veselijo tudi ekumenski patriarh Bartolomej in predstavniki različnih evangeličanskih cerkva.

Sinoda mladih
Sinoda mladih © ARO

Tudi v Ljubljani

Molitveno bdenje za sinodo je v Ljubljani potekalo že sinoči. Nadškof Stanislav Zore je zbranim dejal, da nas Gospodova molitev ohranja v občestvu. Odlomek iz blagrov je nato prebral binkoštni superintendent Daniel Grabar.

Po tišini pa je zbrane nagovoril evangeličanski škof Leon Novak. Poudaril je, da blagri obrnejo na glavo logiko tega sveta, kot da bi se urini kazalci začeli vrteti v drugo smer.

Ob koncu je vse zbrane pozdravil predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje, ki je poudaril, da smo tako posamezniki, kot skupnosti, kot Cerkev in tudi družba izzvani, da razmislimo kam gremo in česa si želimo.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.