Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Molitev na vrhu svetih stopnic (foto: Miha Kopač)
Molitev na vrhu svetih stopnic | (foto: Miha Kopač)

Kvatrnica na Mirenskem Gradu - Bog na ruševinah gradi novo Cerkev

Slovenija | 27.09.2023, 10:10 Marta Jerebič

Na Mirenskem Gradu so minuli konec tedna praznovali glavni praznik na jesenske kvatre - kvatrnico. Praznik sovpada z godom Žalostne Matere božje, ki je zavetnica romarskega svetišča. Tudi letos je bila v središču praznovanja prošnja za prenovo Cerkve na Slovenskem.

Na Mirenskem Gradu so v poročilu zapisali, da so v petek vernike spodbudili k postu, zvečer pa molili križev pot, ki so ga sklenili na prenovljenih svetih stopnicah.

V soboto zvečer je sveto mašo daroval lazarist Peter Žakelj. V pridigi je dejal, da Cerkev lahko prenavljamo na dva načina; medtem ko je prvi nasilen in kričeč, je drugi usmerjen v notranjost. Z besedami Georgesa Bernanosa je poudaril: »Cerkev ne potrebuje reformatorjev, ampak svetnike.« Pot do svetosti je usmerjena navznoter: prenavljati sebe, ne drugih; na krivice opozarjati, vendar nositi, česar ne moremo spremeniti; nikoli prijeti za nasilje. Bog dela vse novo, ne na silo, ampak z ljubeznijo.

Po maši je sledila procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje do polnoči ob Žalostni Materi božji. Molitev so oblikovale družine z otroki, zakonski pari, študentje in mladi, ki živijo in se zbirajo na Mirenskem Gradu, skavtski steg Nova Gorica 1, člani župnijskih Karitas iz Mirna, Branika in Šempetra, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre usmiljenke, prostovoljci in zaposleni iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, skupnost lazaristov ter skupnost Betlehem. Prosili so za otroke in mlade, za ljudi v stiski, za Cerkev in živa občestva ter po molitvenih namenih s spletne strani Mirenski Grad.

V nedeljo je slovesno sveto mašo ob somaševanju okoliških duhovnikov in bratov lazaristov daroval vizitator lazaristov Robert Petkovšek, ki je poudaril, da Marija pred križem ni bežala. Bila je sočutna z Jezusom, zato se ob njenem sočutju raztapljata tudi naše trpljenje in žalost.

Romarji so si po maši v dvorani Gnidovčevega doma lahko ogledali razstavo fotografij Svet v luči Besede. Ustvarjalci del so skušali gledati na svet skozi Božjo besedo in v njem najti njen odsev. Nastale fotografije so podprli s svetopisemskimi citati. Ožji izbor fotografij oblikuje Vincencijev koledar, ki ga v jesenskih nedeljah ponujajo po slovenskih župnijah, je v poročilu o praznovanju kvatrnice še zapisala Janja Završnik. 

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...