Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Orožje (foto: Unsplash)
Orožje | (foto: Unsplash)

Na Kosovu dan žalovanja

Svet | 25.09.2023, 14:58 Andrej Šinko

Razmere na sveru Kosova, kjer so včeraj v spopadih umrle štiri osebe, ostajajo zaostrene. Varnostne sile so poostrile nadzor, dostop proti Banjski, kjer je prišlo do spopada med obroženo skupino in kosovsko policijo, pa je omejen. Na Kosovu je danes dan žalovanja.

Oborožena skupina več deset ljudi naj bi napad na kosovosko policijo izvedla v nedeljo pred 3. uro zjutraj blizu kraja Banjska, ko so bili policisti tja napoteni zaradi blokade ene od cest. Spopadi so se nato nadaljevali praktično ves dan, tudi z vdorom v tamkajšnji samostan, varnostne razmere pa so se umirile šele sinoči.

Ubit je bil policist, več jih je bilo ranjenih, življenje so izgubili tudi trije napadalci, šest oseb je policija pridržala. Napadalci so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi spodkupavanja ustavne ureditve Kosova in terorizma. »Želimo, da so vladavina prava, mir in varnost zagotovljeni vsem prebivalcem, brez razlik. To ni bil boj z oboroženimi civilisti, ampak s težko oboroženo skupino, ki predstavlja veliko nevarnost. Ne zgolj za spoštovanje ustave in pravnega reda na Kosovu, ampak za varnost vseh prebivalcev,« je dejal kosovski premier Albin Kurti, ki je ocenil, da je dejanje podprto s strani Beograda. Skupini so zasegli več sto pušk in strelivo, pa tudi mitraljeze in granate.

Srbski predsednik Aleksander Vučić je zavrnil morebitno vpletenost srbske vojske ali policije v incident. Krivdo je pripisal oblastem na Kosovu, zlasti Kurtiju, ki da z dejanji vznemirja tam živeče Srbe. »Ni želel, da bi prišlo do ustanovitve združenja srbskih občin. Tega ne želi niti danes. Prepustil je ljudi, da sami poskrbijo za svojo usodo. Ves ta čas pa je zgolj provociral. Žal mi je, da je del Srbov na te provokacije nasedel. Albin Kurti je edini krivec, edini, ki si želi vojaškega spopada.«

Dejanje sta ostro obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, ki je Vučiča in Kurtija pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti, pa tudi predstavnik Unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, ki je poudaril nujnost preventivne diplomacije in dialoga ter napovedal dodatne napore za iskanje politične rešitve.

Svet, Politika, Teme, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.