Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Orožje (foto: Unsplash)
Orožje | (foto: Unsplash)

Na Kosovu dan žalovanja

Svet | 25.09.2023, 14:58 Andrej Šinko

Razmere na sveru Kosova, kjer so včeraj v spopadih umrle štiri osebe, ostajajo zaostrene. Varnostne sile so poostrile nadzor, dostop proti Banjski, kjer je prišlo do spopada med obroženo skupino in kosovsko policijo, pa je omejen. Na Kosovu je danes dan žalovanja.

Oborožena skupina več deset ljudi naj bi napad na kosovosko policijo izvedla v nedeljo pred 3. uro zjutraj blizu kraja Banjska, ko so bili policisti tja napoteni zaradi blokade ene od cest. Spopadi so se nato nadaljevali praktično ves dan, tudi z vdorom v tamkajšnji samostan, varnostne razmere pa so se umirile šele sinoči.

Ubit je bil policist, več jih je bilo ranjenih, življenje so izgubili tudi trije napadalci, šest oseb je policija pridržala. Napadalci so osumljeni več kaznivih dejanj, tudi spodkupavanja ustavne ureditve Kosova in terorizma. »Želimo, da so vladavina prava, mir in varnost zagotovljeni vsem prebivalcem, brez razlik. To ni bil boj z oboroženimi civilisti, ampak s težko oboroženo skupino, ki predstavlja veliko nevarnost. Ne zgolj za spoštovanje ustave in pravnega reda na Kosovu, ampak za varnost vseh prebivalcev,« je dejal kosovski premier Albin Kurti, ki je ocenil, da je dejanje podprto s strani Beograda. Skupini so zasegli več sto pušk in strelivo, pa tudi mitraljeze in granate.

Srbski predsednik Aleksander Vučić je zavrnil morebitno vpletenost srbske vojske ali policije v incident. Krivdo je pripisal oblastem na Kosovu, zlasti Kurtiju, ki da z dejanji vznemirja tam živeče Srbe. »Ni želel, da bi prišlo do ustanovitve združenja srbskih občin. Tega ne želi niti danes. Prepustil je ljudi, da sami poskrbijo za svojo usodo. Ves ta čas pa je zgolj provociral. Žal mi je, da je del Srbov na te provokacije nasedel. Albin Kurti je edini krivec, edini, ki si želi vojaškega spopada.«

Dejanje sta ostro obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, ki je Vučiča in Kurtija pozval k ponovni vzpostavitvi miru in stabilnosti, pa tudi predstavnik Unije za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, ki je poudaril nujnost preventivne diplomacije in dialoga ter napovedal dodatne napore za iskanje politične rešitve.

Svet, Politika, Teme, Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.